Početna stranica Pošalji email Verzija za ispis
Sofija – talijanska vječna ljepota
Talijanska diva, modna ikona raskošne ženske privlačnosti oduševljava svojim stilom i danas
 

Sofija Loren, (ital. Sophia Loren, 20. septembar 1934. Rim, Italija), pravo prezime Šikolone, je jedna od najpoznatijih italijanskih glumica. U svojoj kasnijoj glumačkoj fazi stekla je ugled dramske umjetnice. Bila je žena filmskog producenta Karla Pontija. Sofija Loren je rođena u Rimu od oca inženjera Riccarda Scicolonea i učiteljice klavira Romilde Villani, koja je i sama htela postati glumica. Odrasla je u siromašnim uvjetima u gradu Pozzuoli kraj Napulja dok je još trajao 2. svjetski rat. Mali stan delila je sa sestrom Marijom, roditeljima, dedom, bakom, ujacima i tetkama – kasnije je izjavila da ju je život u siromaštvu učinio žilavijom osobom. Kao dijete smatrala se ružnom devojkom, ali je kasnije izrasla u lepoticu. Sofija je već sa 15 godina otišla tražiti filmske uloge u Rimu, a sa platom od posla kao model za ilustrirane romantične priče uzdržavala je svoju porodicu. Nakon malih uloga u filmovima, kao što su „Quo Vadis“, Sofija je 1957. upoznala starijeg producenta Karla Pontija sa kojim se udala na svoj 23. rođendan. Od njega se morala rastaviti kako bi ga spasila od optužbe za bigamiju jer je on već prije bio oženjen, ali je ipak ostala sa njim u ljubavnoj vezi. Bilo je poznato da su mnogi glumci bili očarani njenom ljepotom; na setu filma „Ponos i strast“ Carry Grant se tako duboko zaljubio u nju da ju je zamolio da se uda za njega iako je znao da je već udata za Pontija, a i Piter Selers zagledao se u nju dok su zajedno snimali komediju „Milijunašica“ te je navodno bio spreman i razvesti se od svoje supruge zbog nje.

Prva dobitnica Oskara izvan engleskog govornog područja

Kada je 1962. osvojila Oskara za italijansku ratnu dramu „La Ciociara“, snimljenu po predlošku istoimenog Moravijinog romana, postala je prva glumica u istoriji koja ga je dobila izvan engleskog govornog područja. 1967. nastupila je u poslednjem filmu kojeg je režirao Čarli Čaplin, „Grofica iz Hong Konga“, ali koji nije bio hvaljen od kritike, a uz to se i posvađala s  Marlonom Brandom. Marcello Mastroianni, njen prijatelj, nastupio je u 13 filmova sa njom, među kojim je bio i "Brak na italijanski način". 1982. odslužila je 18 dana u zatvoru u Italiji zbog neplaćanja poreza.
 

25. najseksi filmska zvijezda

Empajer časopis ju je 1995. prozvao 25. najseksi zvjezdom u filmskoj povijesti, a mnogi su ju smatrali privlačnom i nakon što je prešla 60. godinu. Osim Oskara, osvojila je i 5 Zlatnih globusa; četiri puta za najpopularniju žensku zvijezdu, a jednom za životni doprinos filmu. Majka je dva sina. U posljednje se vrijeme bavi se produciranjem, šminku, nakit i parfeme. 2007. godine je najavila objavljivanje u Pireli kalendaru sa 72 godine, iako je osporila da će se pojaviti naga.
 
» Country diva s devetnaest godina
» Kuća monstrum
» Helena Bonham Carter – neobična filmska zvijezda
» Stevie Wonder
» Ja Tarzan, ti Jane
» Hip-hop je top
» Neugasle hollywoodske zvijezde
» Buntovnik u trapericama, idol generacije – s razlogom?
» Je li ovo tvoj omiljeni film?
» Joan Baez
» 100 najprivlačnijih glumaca
» Bob Dylan
» I Bog stvori ženu
» Svi su ludi za ludim frizom
» Heroji za sva vremena