Početna stranica Pošalji email Verzija za ispis
10 najvećih filmskih heroja
Heroji za sva vremena
Biti heroj bar jedan dan ili dva i pol sata nije jednostavno. Što heroja čini heroja – na filmskom platnu?

Ima dosta problema u sastavljanju ove liste , jer obično se smatra da su negativci puno zanimljiviji od heroja, tako da nisam zapravo imao favorita (osim možda jednog ili dva) koji su oduvijek u mojoj glavi (čekajući da ja napravim ovu listu i stavim ih u nju).

1. Nijedan lik ne smije biti zasnovan na stvarnoj osobi... Naime, linija između mašte i činjenica ima tendenciju da postane nejasna; uključujemo li likove zbog njihovoh herojskih djela u stvarnom životu, ili zbog načina na koji su ta herojska djela odglumljena (interpretirana). Na sličan sam način mislio da i glumci koji su glumili ove stvarne osobe, imaju već pola posla gotovo (u smislu da djeluju herojski) , jer je već sama osoba koju glume heroj. Zato sam smatrao da je jednostavnije da ih jednostavno sve izbacim.

2. Nema superheroja. Znamo da su oni heroji i prije nego bilo što naprave.

Dakle, bez daljeg odlaganja, evo 10 filmskih likova za koje smatram da su prikladni heroji...
 

Atticus Finch Gregory Peck, "To Kill a Mockingbird" (Ubiti pticu rugalicu) (1962)
Istinski heroj na filmskom platnu teško da može davati veću isnpiraciju od nepretenciozne glume Gregory Peck-a kada glumi lik Atticus Finch-a. Utjelovljenje svih najfinijih aspekata klasične uloge oca, donosi nam nešto poznato u načinu na koji se bori protiv svih oblika nepravde i predrasuda. Što čini Atticus-a više herojem od većine filmskih heroja, jest činjenica da osobe poput njega zaista postoje.
 

Maximus Russell Crowe, "Gladiator" (2000)
Maksimus, je dobar i čvrst povratak pravim herojima staroga Hollywood-a. Usprkos njegovoj odanosti Carstvu, bude izdan o njegova obitelj pobijena. On se , naravno, zakune na osvetu, ali kao i protagonisti Zlatne ere, njegovi osjećaji ostaju čvrsto zatvoreni, i on je sav čvrst i stoički. On je klasičan heroj, i mislim da je Crowe zbog toga dobio Oscara za ovu ulogu – Akademiju čini dosta starijih osoba, i može se pretpostaviti kako je njegova gluma probudila nostalgiju u njima.
 

Will Kane Gary Cooper, "High Noon" (1952)
Gary Cooper kao šerif maloga grada .... suočen sa situacijom da mora zaštiti svoj grad od opasnog negativca koji se zakleo da će se osvetiti Will Kane-u, on zatraži od stanovnika grada da mu pomognu. No, bez obzira kome se obrati, njegove molbe nailaze na zatvorena vrata. Kane je heroj koji je vidljivo u strahu, ali ipak ide obaviti svoju dužnost – i to ga čini herojem. Snažna gluma za pamćenje.
 

Braveheart Mel Gibson, "Braveheart" (Hrabro srce) (1995)
Dobro, ovo je mala iznimka od pravila...no mislim da su događaji prikazani u filmu «Hrabro srce» toliko odvojeni od povijesnih činjenica, da je lik kojeg glumi Mel Gibson veoma plod mašte. Na stranu ovo, Gibsonov William Wallace je heroj kakav se samo može tražiti – patriot, borac protiv stranih vladara i osvajača, križar i vođa ljudi... lik veći od života koji inspirira tisuće u borbi za njihovu slobodu, i koji također radi mala herojska djela kad god je to moguće.
 

Rocky, Sylvester Stallone, "Rocky" (1976)
Rocky je film koji mi je osobno veoma dirljiv. Stallone jednostavnu priču od-dna-do-vrha odvodi na višu razinu svojim pomalo bedastim, iskrenim uličnim ponašanjem – Rocky je srce od čovjeka, i nikada nisam tako želio da netko pobijedi, nego kada sam prvi puta gledao kako se Rocky penje ka vrhu, kako bi zauzeo vrh profesionalnog boksa. Rocky je definicija pravog šampiona.
 

Andy Dufresne Tim Robbins, "The Shawshank Redemption" (Bijeg iz Shawshank-a) (1994)
U jednoj od njegovih emotivnijih i pamtljivijih uloga, koju ćemo i pomenuti ovdje, Tim Robbins glumi drugu vrstu heroja. Dok se drugi heroji s ove liste bore za druge ljude, ili one koje vole, do kojih im je stalo, ili su pak herojskih osobina zbog svega što nam predstavljaju, Andy je inspirativan jer se on bori za njegovu vlastitu dušu i slobodu. Andy-ja prvo izda njegova žena, zatim pravni sustav, zatim vlasti, no on nikada nije sasvim slomljen. Dio po dio, on ponovo zauzima područje svoga srca i uma. Njegov konačni trijumf, pored svih ovih stvari koje su protiv njega, dirljiv je trenutak filmske povijesti.
 

Porotnik #8 Henry Fonda, "12 Angry Men" (12 ljutih ljudi)(1957)
Henry Fonda utjelovljuje čovjeka za sve prilike, Američku svakodnevnu personu, koja je glumila razne likove u dugoj i priznatoj karijeri, no nijedan od tih likova nije bio jak kao njegova uloga u drami u sudnici pod nazivom «12 ljutih ljudi!. Ovdje se on nađe kao jedini porotnik koji sumnja je da optuženik kriv...ostali porotnici spremni su osuditi ga na stolicu. Henry Fonda provodi ostatak filma pokušavajući uvjeriti preostale članove porote da to ne učine. One se ne bori za sebe, ne bori se čak ni za osobu koju poznaje...on je običan čovjek koji se bori za pravdu.
 

Ellen Ripley Sigourney Weaver, "Aliens" (Vanzemaljci) (1986)
Akcijski likovi su većinom sastavni dio herojske liste, pa sam razmišljao – kad već planiram uvrstiti jedan takav lik, bolje da onda bude zanimljiv – tako sam odabrao Ripley-evu iz filma «Aliens», gdje ona zaista dolazi do izražaja. Ripley nije žena koja obavlja posao muškarca, niti bilo što slično , ona je borac i lik majke napoštenom tritonu. Okružena je okorjelim plaćenicima, no ipak uspijeva (više manje) ostati pobjednicom na kraju. Bori se protiv Queen Alien (Kraljice Vanzemaljaca) u krvavoj odori! I dobra je!
 

Terry Malloy Marlon Brando, "On The Waterfront" (Na dokovima) (1954)
Ponekad nema ništa tako herojsko nego zauzeti se za stavove radnika. Brandov Terry Malloy hvata se ukoštac s vlastitom savjesti i osudama tijekom vrhunskog filma Elia Kazan-a masterpiece 'Na dokovima' , i vremenom otkrije da više ne može mirno stajati i dozvoliti pokvarenjacima da izrabljuju one koji su slični njemu. Radeći to, on iskusi ogroman pritisak sindikata, i poslije krvavog obračuna s policajcima, on je još odlučniji.
 

Samwise Gamgee Sean Astin, "The Lord of the Rings: Return of the King" (Gospodar Prstena : Povratak kralja) (2003)
Ako će se Ratovi Zvijezda najviše pamtiti po njihovim arhetipskim negativcima, onda će se zacijelo nastavke Gospodara Prstena pamtiti po herojima... Trilogija ih je prepuna. No, ako bih morao izabrati samo jednog heroja iz sva tri filma, onda bih odabrao Sam-a. Gandalf, Frodo, Legolas, Aragorn... svi su oni plemeniti protagonisti , vezani koliko osjećajem dužnosti, toliko i iskrenom potrebom da iskorijene zlo u svojim domovinama, ali Sam – ono što on javiše želi jest da spasi svog najboljeg prijatelja Frodo-a, i da se vrati kući. Čak i kada na kratko vrijeme uzima prsten u nastavku «Povratak Kralja», Sam ga odmah daje Frodi – od svih likova u «Gospodaru Prstena», Samovo srce ima ispunjeno je s najmanje ambicije. Među ostalim likovima koji su veći od života, koji izvršavaju nevjerojatna herojska djela, Sam je mali momak koje samo voli svog prijatelja i želi da se ovaj sretno vrati kući. Bravo!

I, to je 10. Kao i obično, sigurno ih ima još mnogo, a vi pošaljite i vaš spisak!

» Country diva s devetnaest godina
» Kuća monstrum
» Helena Bonham Carter – neobična filmska zvijezda
» Stevie Wonder
» Ja Tarzan, ti Jane
» Hip-hop je top
» Neugasle hollywoodske zvijezde
» Buntovnik u trapericama, idol generacije – s razlogom?
» Je li ovo tvoj omiljeni film?
» Sofija – talijanska vječna ljepota
» Joan Baez
» 100 najprivlačnijih glumaca
» Bob Dylan
» I Bog stvori ženu
» Svi su ludi za ludim frizom