Početna stranica Pošalji email Verzija za ispis
Hip-hop je top
Glazba! Zvukovi repa odjekuju u dvorani. Alisa vježba sedam koraka: moon – walk, coupole, wave... tijelo joj izgleda nekordinirano! Imamo dojam da odjednom gledamo i cirkuskog akrobata i mimičara. Hip-hop je upravo to: mješavina stilova sa zlatnim pravilom zabaviti se!
 
 
Energija

Hip-hop je nastao u Americi, na ulici, krajem sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Izumili su ga mladi poput tebe. Živeći u opasnim četvrtima, imali su potrebu reagirati i svoju nesreću pretvoriti u pozitivnu energiju. Počeli su plesati. Najprije break (što u pri­jevodu s engleskoga znači razbiti) - ples koji se izvodi na tlu i za koji se uvježbavaju akrobatski koraci! Zatim Street jazz koji se nadahnjuje mimikom. Ovaj se ples izvodi stojeći; može se imitirati usporeni hod (moon walk), raditi tijelom valove ili imitirati Egipcane (smurf), pokazivati stvari ili ljude prstom (locking pointing)...
 
Bogat ples

Danas plesači raspolažu zaista bogatom paletom plesnih koraka. Hip-hop se nadahnjuje raznim stvarima. Neprestano se razvijai mijenja. Prepoznat ćeš u njemu elemente brazilskog borbenog plesa, osnove afričkoga, ali i klasičnoga plesa. Hip-hop je i stanje duha: tijelom izražavaš ono što vidiš i čuješ… Svaki pokret ima značenje. Škorpion se nadahnjuje kretnjama te životinje, locking pointing upire u publiku da bi vidjela ples.
 
Početak

Počni usvajanje osnovnih koraka s učiteljem. Odredi prostor za ples zatim uvježbanim koracima na tlu stječeš ravotežu. I kreni - hip-hop zahtijeva dobru fizičku kondiciju. Kad jednom uvježbaš osnovne  kor­ake, izmisli svoj stil!
 

Zvrkošport
 
Planet hip-hop

Hip-hop nije samo ples. Ovaj pokret sjedinjuje razne umjetnosti: muziku (rap) i slikarstvo (grafiti). Na američkom slengu hip znači biti in, u toku; hop označava skok. Afroamerički glazbenik Afrika Bambata začetnik je hip-hop kulture; krajem sedamdesetih godina prošloga stoljeća stvorio je pokret što su ga svi prihvatili. Njegov je slogan.- Mir, ljubav i zajedništvo. Osnovna je ideja da - čak i ako je život težak - moramo poštovati jedni druge i nasilje pretvoriti u produktivna umjetnička djela.
 
Alisa, 9 godina
Bavim se hip-hopom 2 godine. Otkrila sam ga zahvaljujući prijatelju iz razreda. Jednog sam ga dana išla gledati i odmah mi se svidio ples. To je ples za sve, za cure i dečke. Energičan je i izvodi se uz pratnju uglavnom rap muzike. Treba biti gibak i imati osjećaj za ritam jer inače ne možemo pravilno izvoditi pokrete. Meni se najviše sviđaju pokreti na tlu. Hip-hop je ples za zabavu. Kada sam živčana, plešem i osjećam se bolje. I još nešto – hip-hop je in! 
» Country diva s devetnaest godina
» Kuća monstrum
» Helena Bonham Carter – neobična filmska zvijezda
» Stevie Wonder
» Ja Tarzan, ti Jane
» Neugasle hollywoodske zvijezde
» Buntovnik u trapericama, idol generacije – s razlogom?
» Je li ovo tvoj omiljeni film?
» Sofija – talijanska vječna ljepota
» Joan Baez
» 100 najprivlačnijih glumaca
» Bob Dylan
» I Bog stvori ženu
» Svi su ludi za ludim frizom
» Heroji za sva vremena