Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Kršćanstvo, Padaline, Knez, Komunizam, Pučki tribuni, Metalno doba, Religija, Mjesec, Geografska karta, Termometar, Jame, Piramide, Zakonik, Ustav, Arhiv, Mora, Kmet, Sparta, Estuarij, Feudalna davanja, Svemir, Plemić, Inkvizicija, Egejske civilizacije, Unitarijanizam, Islam, Apostoli, Vrijeme, Civilizacija, Ban, Rimska vojska, Klasicizam, Klif, Kora, Romanika, Hramovi, Dualizam, Heleni (Grci), Prozirnost, Krapinski pračovjek,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Prorok
Islam vuče svoje podarijetlo od proroka Muhameda, rođenog u gradu Meki u Arabiji oko 571. godine. U to doba nije bilo snažnih država između dvaju velikih imperija Istoka i Zapada, Perzije i Bizanta; Meka je bila središte uspješne trgovine, kroz koju su prolazile mnogobrojne karavane izemđu Južne Arabije i Sredozemlja.

Ostavši u djetinjstvu siroče, Muhameda su odgajali mnogobrojni rođaci. Konačno ga je prihvatio bogati ujak i poslao na trgovačko putovanje na sjever gdje je upoznao kršćane. U starosti od 25 godina, na njegovo iznenađenje, zaprosila ga je bogata udovica stara 40 godina imenom Hadidža. Rodila mu je tri kćeri ali nijednog sina.

U svojim zrelim godinama Muhamed je počeo izražavati mistične značajke i stekao naviku povlačiti se u brda na razmišljanje. U jednoj takvoj prilici, u dobi od 40 godina, primio je objavu po kojoj je pozvan da žigoše poganstvo i politeizam koji je cvao u Meki i počeo propovijedati postojanje jednoga Boga, Alaha. u tome ga je ohrabrivala njegova žena, a u prvih deset godina stekao je svega nekolicinu sljedbenika. Neki su bili uvaženi građani, poznati kao 'Pratioci'.
Sretna knjiga - Internet trgovina