Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Polja u kršu, Polovi, Građa zemlje, Ponikve, Mjerilo, Kolonizacija, Hramovi, Atena, Arapska kultura, Faraon, Filipike, Povijest, Kršćanstvo, Legenda, Pučki tribuni, Feudalna davanja, Jame, Sparta, Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Obalni reljef, Globus, Glagoljaštvo, Gotika, Grčki gradovi, Knez, Ljudska prava, Kralj, Arhiva, Župan, županije, Anaerobni organizmi, Civilizacija, Provincija, Tlak zraka, Barbari, Rimska republika, Helenizam, Religija, Zakonik, Grčka mitologija, Ledenjački reljef,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Hamurabi Babilonski
Hammurabi (Hammu-rapi ili Khammurabi) je šesti babilonski kralj. Vladao je od 1792. do 1750. godine p.n.e. Iako je poznat po tome što je osvojio Sumer i Akad i te tako postao prvi vladar Babilonskog carstva, historija ga najviše pamti po donošenju Hammurabijevog zakonika, prve očuvane zbirke pravnih propisa u historiji.
 

Na prijestolje je došao oko godine 1760 pne. Njegova vladavina obilježena je briljantnom diplomacijom kao i vještim vojnim pobjedama. Ujedinio je rascjepkana kraljevstva od Perzijskog zaljeva do rijeke Habur i od Eufrata do Sredozemnog mora. Pobijedio je glavnog protivnika Rim-Sina, kao i kraljeve Elama, Marija i Ešnouna. Osobno je vodio i nadgledao kopanje kanala za navodnjavanje jer je shvaćao važnost tih radova za napredak kraljevstva. Uveo je red u javnu administraciju i vratio dignitet državnih službenika. Kao vjerski vođa, postavljanjem boga Marduka kao glavnog boga babilonskog panteona započinje eru monoteizma.

Za vladavine Hamurabija i njegovog sina Samsu-iluna (1750 p.n.e.-1712 p.n.e.. prije Krista) Babilon postiže vrhunac svoje vojne i kulturne moći. Općenito se smatra da je s Hamurabijem počeo uspon babilonske kulture.
Sretna knjiga - Internet trgovina