Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Geografska karta, Piramide, Anaerobni organizmi, Bura, Oceani, Muzej, Povijest, Katakombe, Suverenitet, Knjižnica, Ljudska prava, Morske struje, Mjerilo, Grčka mitologija, Sila teža, Legija, Senior, vazal, Mora, Ponikve, Egejske civilizacije, Romantizam, Filipike, Republika, Senat, Glagoljaštvo, Kompas, Barbari, Krški reljef, Rimsko carstvo, Benediktinci, Socijalizam, Aerobni organizmi, Polovi, Rimska vojska, Reljef, Klif, Estuarij, Meridijani i paralele, Feudalna davanja, Kršćanstvo,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Rane dinastije Mezopotamije
Mezopotamija je jedno od najvažnijih područja u historiji čovječanstva. Mnoge stare civilizacije su se tu razvile, kao npr. Sumer, Babilonija, Asirija, Akad, itd. Neki od najranijih primjera pisanja u svijetu su pronađeni u ovom regionu, a tu su nastali i prvi gradovi. Zbog svega ovoga, Mezopotamija je poznata kao "kolijevka civilizacije".
 

Prve civilizacije su nastale na plodnoj zemlji u blizini velikih rijeka u Aziji i Africi: Tigrisa i Eufrata u Mezopotamiji, Nila u Egiptu i Žute rijeke u Kini. Najstarija od njih je ona u Mezopotamiji (grč. međurječje). Nastala je između rijeka Eufrata i Tigrisa (rijeka se spominje kao simbol života i razvoja), te anatolijskih i iranskih planina na sjeveroistoku, arapske pustinje na zapadu i perzijskim morem na jugu. Mezopotamijsko područje je u razdoblju od 4000. p.n.e. do 1000. p.n.e. dalo značajnu civilizaciju u kojoj su se izmjenjivali razni narodi: Sumeri, Akadi, Asirci (na sjeveru) i Babilonci (na jugu). Nalazišta ovih kultura su u današnjoj Siriji i Iraku.
 
Zajednička karakteristika naroda Mezopotamije je upotreba najstarijeg klinastog pisma kojeg su oni i izmislili. Sumeri su prvi tvorci ove visoko razvijene kulture, a Akadi oko 3000. p.n.e, a potom Babilonci i Asirci nastavljaju i razvijaju sumersku kulturu. Zapravo, bez obzira koji se narod mijenja u vladavini ovim prostorima, kultura ostaje skoro nepromijenjena – zato se govori o jedinstvenoj Mezopotamskoj kulturi. U 6. st. p.n.e. Perzijanci osvajaju Babilon te se nakon toga na ovom području razvija tzv. perzijska umjetnost, koja utiče na umjetnost ovih prostora i nakon 330. p.n.e. kada ih osvaja Aleksandar Veliki, sve do Islamske umjetnosti.
Sretna knjiga - Internet trgovina