Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Močvare, Rimsko carstvo, Litosferne ploče, Kršćanski simboli, Rimski gradovi, Geološka doba, Filipike, Piramide, Estuarij, Grčka mitologija, Legenda, Polja u kršu, Heleni (Grci), Anaerobni organizmi, Senior, vazal, Diktator, Oceani, Katakombe, Mjesec, Svemir, Sila teža, Mezopotamija, Drugi svjetski rat, Meridijani i paralele, Gotika, Provincija, Genocid, Obalni reljef, Konzul, Imperijalizam, Geografska karta, Ekvator, Crta (lenta) vremena, Hramovi, Salinitet, Arhiva, Krunidba, Jezgra, Olimpijske igre, Benediktinci,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Arhitektura starog Rima
Rimske kuće
 
Većina onih koji su živjeli u Rimskome Carstvu, živjelo je sa cijelom obitelji u jednoj sobi koja je bila neka vrt apartmanske kuće. Bile su građene sa dvije ili tri strane dvorišta, na jedan ili dva kata. S druge su strane dvorišta bili zidovi, koji su imali spriječiti provalnike od upadanja. Danas ova dvorišta koristimo kao parkirališta, no Rimljani (koji nisu imali automobila) koristili su iz za kuhanje, a tu su se igrala i njihova djeca. Takve su kuće većinom bile izgrađene od opeke, sa ravnim krovovima, na kojima se moglo spavati tijekom vedrih noći.

Siromašni, koji su živjeli u gradovima, imali su ovakvu vrstu stanova, no , ponekad su živjeli u višim zgradama sa stanovima, izgrađenim od drveta ili cigle, koje su nazivali inzule, a koje nisu imale nikakvo dvorište.
 
Rimske kuće za imućne ljude, na početku perioda Rimske Republike, bile su puno nalik kućama u kojima su živjeli Etruščani. Većina je kuća imala prednja vrata koja su vodila u atrij, ili dvorište, a sobe su okruživale dvorište. Ponekad bi se iznad dvorišta nalazio krov, često sa svjetlarnikom u centru kako bi ulazila svjetlost, ali i kišnica, koja se skupljala u cisterni koja se nalazila u sredini dvorišta.
 
Na začelju dvorišta, nasuprot ulaznim vratima, nalazila se spavaća soba roditelja, takozvani tablinum. Kasnije je ona u većini slučajeva postajala uredom, gdje su se obavljali poslovi, i ponekad ručavalo sa gostima. Na istoj su strani bile spavaće sobe, ili kubikuli. 
 
Do vremena Kasne Republike, neki su Rimljani počinjali graditi kuće u grčkom stilu.  Te su kuće i dalje imale atrijum sa sobama okolo, no, na začelju su imale peristil, ili vrt, okružen stupovima, te još soba oko peristila. Te su se kuće ponekad nazivale kuće atrij-peristila. Na drugom kraju peristila, često bi se nalazila blagovaonica, koja se nazivala triklinijum.
Sretna knjiga - Internet trgovina