Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Vjetar, Islam, Bratovštine, Prozirnost, Grčki gradovi, Škrapa, Klif, Heleni (Grci), Senior, vazal, Ekvator, Romanizacija, Vrijeme, Oceani, Sparta, Morske struje, Krunidba, Ledenjački reljef, Imperijalizam, Križarski ratovi, Republikanizam, Olimpijske igre, Anaerobni organizmi, Republika, Knez, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Svemir, Barbari, Geološka doba, Jugo, Močvare, Feudalizam, Filipike, Feudalna davanja, Obalni reljef, Socijalizam, Mjesec, Helenizam, Rimska vojska, Helenizam, Kmet,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Japan – put na daleki istok
Japan – put na daleki istok
 
Japan, ili točnije Nippon, ime je koje su Kinezi dali zemlji za koju su smatrali da je mjesto gdje izlazi sunce. Zahvaljujući njima, Japan ima nesumnjivo najljepše ime. U prijevodu ono znači "Zemlja Izlazećeg Sunca".
U Japanu se na svakom koraku "sudaraju" tradicija i suvremeni način života.
 
Tradicionalno pijenje čaja

 
Tokio noću
 
 
Čim se ta zemlja spomene, svatko od nas najprije pomisli kako Japanci jedu neobično puno riže i kako se, kao i Kinezi, pritom služe nekim čudnim štapićima. Japan je, međutim, raznolika i vrlo lijepa egzotična zemlja, koju vrijedi upoznati. Krenimo stoga na daleko putovanje i doznajmo nešto o njoj i njezinim stanovnicima.
 
POSLASTICE OD SIROVE RIBE
Riža, vjerujte, nije jedina hrana na jelovniku japanskih obitelji. Japanci su pravi gurmani, iako se nekome od nas može učiniti neprivlačnim ono što se na njihovim stolovima redovito poslužuje. Tako jako vole jesti sirovu ribu i morske alge, a pitate li djecu, reći će vam da im je omiljena hrana sushi. To je tradicionalno japansko jelo, koje se sastoji upravo od raznih vrsta sirove ribe omotane u morske alge i rižu. Zvuči privlačno, zar ne?

 
Restorani s tradicionalnim japanskim specijalitetima otvaraju se širom svijeta
MI U ŠKOLU, ONI IZ ŠKOLE
Nanese li vas put u tu daleku zemlju, znajte da ćete kad stignete biti malo pospani, jer je vremenska razlika između Hrvatske i Japana osam sati. Dakle, kada se ujutro probudite orni za novi dan, japanski se đaci već vraćaju iz škole. Neka vas ne začudi ni ako ugledate automobile na krivoj strani ceste. Ondje se, baš kao i u Engleskoj i Australiji, vozi lijevom stranom.
 
NAUČITI ČITATI I PISATI PRAVA JE UMJETNOST
A kad je riječ o učenju, malim školarcima u Japanu rijetko tko zavidi. Da bi naučili čitati i pisati, treba im punih šest godina. U ovoj su zemlji, naime, u upotrebi čak četiri pisma. Dva su japanska, katakana i hiragana, a svako se sastoji od 52 znaka. Tu je još i kinesko pismo kanji, koje ima 2000 znakova, te latinica.
 
Učenici su odjeveni u uniforme
 
MATEMATIKA * SVJETSKI PROBLEM BROJ 1
Što se ostaloga tiče, može se reci da se škola u Japanu ne razlikuje mnogo od naše. A đaci? Japanski klinci kažu da su im najdraži predmeti tjelesni, glazbeni i engleski, a samo rijetki vole matematiku. Je li vam to odnekud poznato?

 
Pripremila Lea Maravić
Sretna knjiga - Internet trgovina