Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Crta (lenta) vremena, Arhiva, Senat, Genocid, Krunidba, Kmet, Republikanizam, Helenizam, Jame, Križarski ratovi, Računalo, Heleni (Grci), Konzul, Jezgra, Mezopotamija, Sumračnica, Kora, Suverenitet, Feudalizam, Knjižnica, Jugo, Holokaust, Polja u kršu, Demos, Geološka doba, Prvi svjetski rat, Ponikve, Obitelj, Oblik zemlje, Arapska kultura, Legija, Socijalizam, Kolonizacija, Sila teža, Romanizacija, Tlak zraka, Zvijezde, Diktator, Egejske civilizacije, Bizant,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Kako se drveće bori s hladnoćom
Tijekom oštrih zimskih mjeseci u sjevernoj hemisferi, drveće mora izdržati sušne uvjete gotovo isto kao i njihove kolege u vrelim pustinjama.

Tlo je okovano snijegom i ledom, pa stabla jednostavno ne mogu doći do vode kojom bi se nahranila. Drveću za preživljavanje preostaje samo biljni sok otprije sadržan u njegovim listovima. To se najbolje može vidjeti na iglicama bora. Ukoliko se biljni sok u listu zaledi, list će se raširiti i raspuknuti. Borove iglice, međutim, sadrže vrlo malo biljnog soka pa nema mnogo tekućine koja bi se smrznula. A vodena para teško izlazi iz sitnih pora na borovim iglicama jer su one uvučene u duboke brazde.
Magali Claussner-Petit
"Seksualnost tinejdžera"
Ida Mati
"Glas za zemlje spas"
Sretna knjiga - Internet trgovina