Početna stranica Pošalji email Verzija za ispis
U pomoć, rastem!
 
Ovog puta je to to, ti odrastaš! Naglasak na pubertetu. 
 
 
Opa! Ovog puta nema sumnje, tvoje tijelo te zeza. Već neko vrijeme reagira jako čudno. Narasla si. Imaš osjećaj da se debljaš. Još i gore, pojavljuju se nekakve dlačice ispod ruke. I...tvoje grudi rastu. Bez panike! Sve je to normalno. Ima samo jedna riječ koja će ti dati odgovor na sve ove čudne promjene: Pubertet.
 
To nije ime nikakve bolesti, samo prijelazno razdoblje između djetinjstva i odrasle dobi, jedna faza koju svatko mora proći, i dečki i cure...
«Nešto ne valja...»
 
Magični hormoni...
 
Curicama pubertet počinje između 8 i 13 godina, a dečkima između 9 i 14 godina. Nema tu ničeg sistematskog. Pubertet nekima dolazi ranije, nekima kasnije.
 
Nitko, pa čak ni doktor, ti ne može reći kada će tebe uhvatiti. O tome odlučuje tvoje tijelo, tj. dvije žlijezde u tvom mozgu. Do sada su te žlijezde mirovale. Sada kada su se probudile, zvone ratničkim trubama u čitavom tvom tijelu. Šalju određene hormone u tijelo, to su kemijski spojevi koji rade što im je zadano u raznim organima..
 
Jesam li normalna?
 
Do sada si navikla da rasteš i mijenjaš se dosta sporo. I sada odjednom sve te velike promjene, naravno da nisi na to navikla! I pitaš se: «Jesam li normalna?». Ma naravno da jesi! Samo ti treba malo vremena da se navikneš i upoznaš svoje novo tijelo. Osjećaš se drugačije, ali zapravo nisi. Svatko si postavlja ista pitanja kao i ti.
 
Nekima se žuri malo više odrasti. Drugi žele da sve skupa ide polaganije, ali vlastito tijelo im ne da izbora. Teško je da svi budu zadovoljni, posebno u tim godinama kada želiš biti kao i svi ostali. Samo je  u pitanju vrijeme.
 
«Ma što mi se to događa?»
 
Nisam dovoljno visoka!
 
Previsoka, preniska, više ni sama ne znaš. Vrlo je jednostavno, u tvom razredu ih ima svakakvih: minijaturnih, zatim divova i na kraju prosječne visine. To ima smisla, svak raste u svom ritmu. A i ti naravno rasteš u svom ritmu...
 
Od treće godine rasteš u prosjeku od 5 do 6 cm godišnje, a sada odjednom rasteš 8 do 10 cm na godinu! Uf, sve se mijenja! Ako si sada viša od svojih prijateljica, pazi, one te još mogu dostići. A ako si niža od svih, ne brini, sigurno ćeš još rasti.
 
Grudi su mi čudne
 
Premale, prevelike...U glavi ti se stvaraju pitanja u vezi tvojih grudiju. Grudi su simbol ženstvenosti, one svojim izgledom govore: «Ja sam mlada žena.».
 
U stvarnosti, ne treba nigdje žuriti. Pravilo broj 1 je da se ne uspoređuješ sa svojim prijateljicama. Možda si nestrpljiva, ali nekad je jednostavno teško gledati kako se razvijaš dok i tvoji prijatelji to prate.
 
Nekima se razvitak događa vrlo brzo, iako im je to sve skupa prebrzo. Polagano se razvijati, pa to bi svi htjeli...bilo bi se lakše prilagoditi vlastitom tijelu.
 
«Dobro, kad god vi želite!»
 
Nikada jednake ( vrh)
 
Naravno da će ti tijelo priuštiti još koje iznenađenje. Znaš li da ti grudi ne rastu istom brzinom? Ma da! Potpuno je normalno da ti jedna strana raste brže nego druga.
 
Nema u tome ništa loše, u načelu će ti se za par mjeseci sve izjednačiti. Također, veličina i oblik grudiju još nisu  potpuno oblikovani. One se cijeli život mijenjaju. Male, duguljaste, u obliku kruški ili jabuka, šiljaste ili okrugle, one se stalno mijenjaju.
 
Savjet starije sestre
 
Jedno jutro sam se probudila s nekim čudim osjećajem na desnoj strani prsiju. Pomislila  sam da je to sigurno ubod kakvog komarca. Dva dana kasnije, ista stvar, ali ovoga puta na drugoj strani! Rekla sam mami što se dogodilo, a ona mi se nasmijala i rekla mi da su mi počele rasti grudi.
 
Dvije godine su ostale poput uboda komarca, a onda su odjednom narasle!
 
Ja sam se razvila puno ranije od ostalih 
 
Prijateljice su mi govorile: »Koja si ti sretnica!». Ali ja sam bila dosta iskompleksirana. Sakrivala sam velike grudi širokim majicama, jer mi je bilo dosta toga da me dečki više ne gledaju u oči.
 
Dobila sam mjesečnicu u 12. godini. Jako me bilo strah, iako mi je mama sve objasnila. Nije mi još uvijek bilo jasno čemu sad sva ta krv. Na kraju sam se osjetila odraslijom. Samo mame imaju mjesečnicu.
 
A grudnjak?
 
Kada nosiš grudnjak, ne brini, neće ga svi vidjeti jasno kao nos na nečijem licu. Postoje modeli grudnjaka od mikrofibre i drugih materijala koji su dosta diskretni...i nevidljivi ispod odjeće. Nosite grudnjake, ipak su prsa osjetljiva. Sisa kao organ sastoji se od mliječnih žljezda, masnog tkiva i tkiva koje ih drži. Tkivo koje ti drži grudi je elastično, i ta elastičnost se mijenja s vremenom. Zato ti treba nešto malo da ih pridrži, zato služi grudnjak.
 
Čim ti se prsa počnu razvijati, možeš početi nositi grudnjak. Najmanje veličine počinju od 70. Broj je oznaka za širinu tvog prsnog koša, a slovo veličina košarice za grudi. Kada ideš kupiti svoj prvi grudnjak, zamoli prodavačice za pomoć. One će ti znati odrediti veličinu. Ako ti je jako neugodno, idi u kupovinu s mamom, starijom sestrom ili prijateljicom.
 
Strah me mjesečnice 
 
Dolazak mjesečnice je velika promjena u tvom tijelu kao i tvojoj glavi. Sad možeš stvoriti novi život. Nisi više mala djevojčica, već mlada žena.
 
Normalno je da te strah. Ali nema razloga da se bojiš. Imati mjesečnicu ne znači da si se negdje povrijedila, nego je to jedan prirodni proces. U pubertetu jedan dio tvojih reproduktivnih organa se razvija.
 
Svakoga mjeseca, tvoja maternica (organ koji se nalazi u donjem dijelu trbuha kod žena) se priprema da prihvati jedno jajašce.
 
«Uf, možeš li mi to nacrtati?»
 
«Iiiii hop! Promjene!»
 
Uložak ili tampon 
 
U početku ćeš sigurno prvo izabrati uloške. Laki su za upotrebu, samo se pričvrste ljepljivim dijelom na donje gaćice. Kada se već malo navikneš, možeš početi koristiti tampone. To je zaštita iznutra, kada ideš na bazen ili kada se baviš nekim sportom...
 
Tamponi ne štete tvom zdravljom i neće se nigdje izgubiti u tebi. Koji god bio tvoj izbor, sjeti se da moraš promijeniti uložak ili tampon najkasnije svakih 6 sati. Bavi se čim želiš za vrijeme mjesečnice, ulošci i tamponi su maleni i stanu u svaki džep!
 
Na jednom dijelu materične stijenke nastane zadebljanje u obliku malog gnijezda. Zadebljnje na stijenki maternice ne služi ničemu ako nema oplođivanja. Ono se zatim odlijepi i izlazi nekoliko dana. To je mjesečnica!
 
Kada će mi doći? 
 
Opusti se. Mjesečnica ti neće samo jedan dan pasti s neba. Bez obzira koliko je teško pogoditi kada, tvoje tijelo će ti dati naznake da se nešto događa. Treba samo znati prepoznati simptome. Jesu li te već boljele grudi? Da li ti rastu dlake ispod ruke ili na intimnim mjestima? Mjesečnica za tebe nije daleko.
 
U pravilu mjesečnica dolazi pred kraj puberteta, najčešće oko 12. godine. Baš prije nego što je dobiješ, osjetit ćeš lagane bolove u trbuhu. Te male neugodnosti su sasvim normalne. Kada otkriješ te stvari, znat ćeš što te čeka... Spremi uložak u ruksak, možda će ti zatrebati.
 
Mjesečnica uvijek počinje laganim smeđim iscjetkom, pa ćeš znati kada ponijeti odgovarajuću zaštitu. Beskorisno je pomišljati da ćeš ostati bez krvi. U stvarnosti, jako malo krvi izgubiš za vrijeme mjesečnice. Neke djevojke imaju duže, a neke kraće mjesečnice, ili više ili manje obilate. Razlike su od osobe do osobe.
 
«Hoću li i ja narasti?!»
 
Vidimo se za 28 dana
Primjetit ćeš da ti nekad mjesečnica kasni. Ne paničari! Posebno u početku. Treba malo vremena da se taj ciklus ustali. Druga ti možda dođe tek 2 mjeseca kasnije, ili već za dva tjedna. Budi strpljiva.
 
«Hoću li dugo čekati?»
Najčešće treba punih 18 mjeseci da se ciklus potpuno normalizira. Zatim ćeš znati otprilike dan kada će ti opet doći. Prirodno je da te živcira što mora dolaziti baš svaki mjesec. Uz to dolaze i lagani bolovi, osjećaj depresije, prljavosti i ružnoće. To je potpuno normalno. Pitaš se postoje li neki lijekovi da se sve to izbjegne? Previše patiš? Nisi jedina! Beskorisno je da patiš. Pitaj svog doktora, on će ti dati odgovarajući lijek.
 
Zaključak: u pubertetu moraš biti svjesna samo jedne stvari: Svatko napreduje u svom ritmu.Ti i sve tvoje prijateljice ćete proći kroz iste stvari, ali ne nužno u isto vrijeme! Kada tvoje tijelo bude spremno, doći će i na tebe red.
 
A roditelji? 
 
Tvoje se tijelo u pubertetu mijenja. Mijenjaju se stvari i u tvojoj glavi! Evo te između dva razdoblja. Teško razdoblje za tebe, želiš uživati u djetinjstvu, a s druge strane želiš odrasti i pripadati svijetu odraslih.
 
Ni tvojim roditeljima nije lako. Ne žele priznati sebi da njihovo dijete više nije mala djevojčica, nego mlada žena. Otuda dolaze njihove brige za tebe. Budi strpljiva i probaj ih razumjeti. I njima je to velika promjena, daj im malo vremena.
» Ovisnost o ljubavi
» Što je ženstveno, a što ne!? Pitanje je sad.
» Što je pravi, dobar seks?
» Kako reći Volim te na 100 jezika
» Par koji se voli svi vide
» Što je ženstveno, a što ne!? Pitanje je sad.
» Flert – da, ali kada i s kime?
» Što radiš kad se zaljubiš?
» Što te više (ne) gledam, to te više ne dam
» Kako izbjeći loš spoj
» Različito shvaćanje žensko - muškoga prijateljstva
» Što je pravi, dobar seks?
» U svijetu seksualnih fantazija
» Dobra ideja za spoj
» Kako postati jednostavno neodoljiva?!
» 10 koraka do savršenog poljupca
» Seksualne disfunkcije  (strah i anksioznost)
» Mitovi o seksu
» Poljubi me… pa eto što su poljupci zapravo?!
» Ljubav ili zanesenost? To nije isto ako niste znali
» Kako zavoditi, a ne izvoditi gluposti?