Početna stranica Pošalji email Verzija za ispis
Seksualne disfunkcije  (strah i anksioznost)
Postotak seksualnih disfunkcija, čini se, dostiže polovica svih heteroseksualnih parova (Master Johnson, 1990), iako bi taj postotak mogao biti mnogo viši, kako to sugeriraju drugi autori (Wiener, 1989., Colton, 1970., i Kaplan, 1990), tj. dostiže 75% ako se uzmu u obzir podaci uzeti na tipičnim uzorcima srednje obrazovane i visokoobrazovane klase, tj. onih dviju klasa s kojima je rađeno do sada.

Nedvojbeno je da smo danas svjedoci razvoja onoga što bi se moglo nazvati pretjerivanjem u seksualnim činima, u maksimalnom angažiranju oko spolnih odnosa. To pretjerivanje, stvoreno u jakom nastojanju da se odgovorno izvrši određenu ulogu (muškarca ili žene), uvjetovano je bilo vanjskim čimbenicima (sredstva masovnoga priopćavanja) bilo unutrašnjim (tako da pojedinac prihvaća one vrijednosti koje mu društvo nameće). 

Ovu posljednju točku moguće je razumjeti ako pogledamo na ono što mi je nedavno rekao jedan moj pacijent: U današnje vrijeme žene i muškarci žele biti uvijek broj jedan te u svemu postići najbolje rezultate. Da, naši sinovi i kćeri moraju biti najljepši, najsavršeniji, imati najbolji automobil, najljepšu kuću, biti uvijek i u svako doba ponosni svojim uspjehom u krevetu. Ta veća zahtjevnost angažiranja poradi postizanja zadovoljstva u seksualnim odnosima, s odgovarajućom dozom nesigurnosti i straha od neuspjeha, može se dobrim dijelom smatrati odgovornom za pojavu seksualnih disfunkcija kao što u nedostatak orgazma, vaginizam, dispareunija, prerana ejakulacija i impotencija, nalazimo psihološke čimbenike kao što je tjeskoba ili negativno iskustvo. Psihološki čimbenici čine 90% svih uzroka gore navedenih seksualnih disfunkcija. 

Ne toliko važno,  ali ako želimo biti objektivni, ne možemo ih niti zaboraviti - postoje i drugi čimbenici koji bi se mogli upotrijebiti u pojašnjavanju zamijećenog porasta seksualnih disfunkcija. Tako valja spomenuti prosječno veću razinu seksualnog odgoja kod današnjeg naraštaja (iako je u većimi slučajeva taj odgoj pogrešan jer izvire iz pornografskih časopisa u kojima se pretjeruje s abnormalnim da bi se povećala prodaja) koji proizvodi odgovarajuće stavove i posvješćuje postojeće probleme. Valja pripomenuti manje predrasude i strahove u razgovoru i savjetima o seksualnim pitanjima ili problemima.
» Ovisnost o ljubavi
» Što je ženstveno, a što ne!? Pitanje je sad.
» Što je pravi, dobar seks?
» Kako reći Volim te na 100 jezika
» Par koji se voli svi vide
» Što je ženstveno, a što ne!? Pitanje je sad.
» Flert – da, ali kada i s kime?
» Što radiš kad se zaljubiš?
» Što te više (ne) gledam, to te više ne dam
» Kako izbjeći loš spoj
» Različito shvaćanje žensko - muškoga prijateljstva
» Što je pravi, dobar seks?
» U svijetu seksualnih fantazija
» Dobra ideja za spoj
» Kako postati jednostavno neodoljiva?!
» U pomoć, rastem!
» 10 koraka do savršenog poljupca
» Mitovi o seksu
» Poljubi me… pa eto što su poljupci zapravo?!
» Ljubav ili zanesenost? To nije isto ako niste znali
» Kako zavoditi, a ne izvoditi gluposti?