Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Inkvizicija, Estuarij, Planeti, Bizant, Koncentracijski logor, Mezopotamija, Benediktinci, Muzej, Filipike, Meridijani i paralele, Legenda, Sige, Salinitet, Rimska vojska, Tlak zraka, Barbari, Grčka mitologija, Ekvator, Riječni (fluvijalni) reljef, Islam, Metalno doba, Krunidba, Atmosfera (zračni omotač), Plašt, Sila teža, Predromanika, Seoba naroda, Reljef, Škrapa, Legija, Računalo, Ustav, Ratni zločini, Drugi svjetski rat, Termometar, Gotika, Padaline, Bratovštine, Prvi svjetski rat, Holokaust,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
U Prelogu mirišu fijolice
 
Gdje je Prelog i njihova stara škola
 
PROŠLOST GRADA: Prelog se prvi put u pisanom obliku spominje 1264. godine u povelji bana Rolanda od Ratolda. U sjećanje na to prvo spominjanje imena Preložani svake godine 6. prosinca obilježavaju dan grada.

GOSPODARSTVO: Prelog najveći dio svoga dohotka ostvaruje od industrije (više od 50 posto), trgovine i ugostiteljstva (23 posto), poljoprivrede (18 posto), te drugih djelatnosti. Grad se stalno širi i razvija.
 
TURIZAM: Na turističkom planu Prelog se veže uz rijeku Dravu, a u sportu je najprepoznatljiviji po speedwayju. Dobri ljudi i domaćini, žitelji Preloga i svih naselja rado će ugostiti svakoga tko ih odluči posjetiti i razgledati taj dravski biser duge i zanimljive povijesti.
 
SPOMENICI: Jedna od značajnijih znamenitosti grada je prelijepa župna crkva sv. Jakoba - najvrjedniji kulturno-povijesni spomenik u Prelogu i jedina barokna crkva u sjevernoj Hrvatskoj s križnobačvastim svodom plitkih kupola.
 
Stoljećima stara škola 

Još davne 1660. godine u Prelogu je počela povremena   nastava: za vrijeme vladavine vlastelina Zrinskih i prodora protestantizma nekoliko se polaznika skupljalo u župnoj školi, a s njima su djelovali i protestantski učitelji. Prvi učitelji su, prema podacima, imali i određene dužnosti u crkvi (orguljaš i slično), jer ponekad uopće nisu imali niti jednog učenika. Danas OŠ Prelog pohađa 582 učenika iz Preloga, Cirkovljana, Čehovca i Otoka, a nastava se odvija i u Područnoj školi Cirkovljan za učenike od 1. do 4. razreda iz toga naselja.
 
Školski časopis Fijolica

Ovu smo školu zapazili po zanimljivom školskom časopisu: Fijolica izlazi polugodišnje od 2004. godine. U prosincu 2005. godine objavljen je 4. broj. Časopis se ističe raznovrsnošću i zanimljivošću priloga te suradnjom učenika od prvoga do osmoga razreda. Pogledajte i sami kako Fijolica miriše.
 
(Arhiva časopisa Zvrk)
Skupina autora
"Hrvatska bajkovnica"
Jadranka Žderić
"Zemlja na dlanu"
Jadranka Žderić
"Od kuće do škole"
Sretna knjiga - Internet trgovina