U Prelogu mirišu fijolice
 
Gdje je Prelog i njihova stara škola
 
PROŠLOST GRADA: Prelog se prvi put u pisanom obliku spominje 1264. godine u povelji bana Rolanda od Ratolda. U sjećanje na to prvo spominjanje imena Preložani svake godine 6. prosinca obilježavaju dan grada.

GOSPODARSTVO: Prelog najveći dio svoga dohotka ostvaruje od industrije (više od 50 posto), trgovine i ugostiteljstva (23 posto), poljoprivrede (18 posto), te drugih djelatnosti. Grad se stalno širi i razvija.
 
TURIZAM: Na turističkom planu Prelog se veže uz rijeku Dravu, a u sportu je najprepoznatljiviji po speedwayju. Dobri ljudi i domaćini, žitelji Preloga i svih naselja rado će ugostiti svakoga tko ih odluči posjetiti i razgledati taj dravski biser duge i zanimljive povijesti.
 
SPOMENICI: Jedna od značajnijih znamenitosti grada je prelijepa župna crkva sv. Jakoba - najvrjedniji kulturno-povijesni spomenik u Prelogu i jedina barokna crkva u sjevernoj Hrvatskoj s križnobačvastim svodom plitkih kupola.
 
Stoljećima stara škola 

Još davne 1660. godine u Prelogu je počela povremena   nastava: za vrijeme vladavine vlastelina Zrinskih i prodora protestantizma nekoliko se polaznika skupljalo u župnoj školi, a s njima su djelovali i protestantski učitelji. Prvi učitelji su, prema podacima, imali i određene dužnosti u crkvi (orguljaš i slično), jer ponekad uopće nisu imali niti jednog učenika. Danas OŠ Prelog pohađa 582 učenika iz Preloga, Cirkovljana, Čehovca i Otoka, a nastava se odvija i u Područnoj školi Cirkovljan za učenike od 1. do 4. razreda iz toga naselja.
 
Školski časopis Fijolica

Ovu smo školu zapazili po zanimljivom školskom časopisu: Fijolica izlazi polugodišnje od 2004. godine. U prosincu 2005. godine objavljen je 4. broj. Časopis se ističe raznovrsnošću i zanimljivošću priloga te suradnjom učenika od prvoga do osmoga razreda. Pogledajte i sami kako Fijolica miriše.
 
(Arhiva časopisa Zvrk)
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr