Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Filipike, Arapska kultura, Svemir, Seoba naroda, Civilizacija, Plima i oseka, Vrijeme, Krunidba, Demos, Atena, Rimsko graditeljstvo, Oceani, Obitelj, Dualizam, Konzul, Bura, Jezgra, Oblik zemlje, Knez, Barbari, Unitarijanizam, Piramide, Krški reljef, Vjetar, Ustav, Reljef, Atmosfera (zračni omotač), Rimska republika, Totalitarizam, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Koncentracijski logor, Kršćanstvo, Proročište, Knjižnica, Heleni (Grci), Pismo, Imperijalizam, Morske struje, Feudalna davanja, Grčki gradovi,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Briga o pticama
Cilj: Djeca se mogu brinuti o ptici udomljenoj poput kućnog ljubimca.
 
Priprema: Trebate u razred donijeti nečiju kućnu pticu, npr. papigu. Ima i drugih vrsta papiga koje se mogu pripitomiti kao kućni ljubimci kao što su šareni lori, Trichoglossus haematodus, kakadu i patuljasti papagaj. Neki ljudi drže golubove. Eklektičnu  papigu možemo naći u priobalnim šumama. Kada leti glasa se užasno bučno, nešto kao „kraal”, ali kada se hrani kaže „jam”. Ženka ima šarenije perje od mužjaka. To je u  ptica neobično. Ženka je uglavnom crvene i plave boje s crnim kljunom. Oko očiju je plava. Mužjak je uglavnom zelene boje sa žutim kljunom.
 
 
Papige se mogu pripitomiti ako s njima mnogo pričate, ali se ne smijete derati. Možete ih privezati uz drvo na uzici ili staviti u veliki kavez, ali ih treba i često puštati van. Vole hodati po zemlji a ne samo sjediti na grani. Hranite ih voćem, orašastim plodovima, travom i mljevenim ljuskama oraha i sličnog. Treba im dosta čiste vode. Kada prigrije, sklanjaju se  sunca. Ako se o njima dobro brinete, papige vam mogu postati vrlo zabavni prijatelji. Mogu naučiti govoriti.
  1. Pokažite neku pripitomljenu pticu. Imate li pripitomljenu pticu kod kuće?
  2. Možete li opisati boje te ptice? Možete li opisati njen pijev?
  3. Možete li se brinuti o pripitomljenoj ptici? Znate li kako je treba privezati a da je ne povrijedite? Pticama treba dobra hrana, voda i neko sjenovito mjesto. S pticom se možete sprijateljiti ako joj mnogo pričate.
 
Dodatna aktivnost: Možete li nabaviti neku kućnu pticu, donijeti je u razred i naučiti djecu kako da se o njoj  brinu?
Isabelle Bertrand
"Jupi, slavim rođendan"
Brigitte Ballac
"Igre u mraku"
Sretna knjiga - Internet trgovina