Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Rimsko graditeljstvo, Bratovštine, Karolinzi, Helenizam, Meridijani i paralele, Krunidba, Datumska granica, Obalni reljef, Benediktinci, Kršćanski simboli, Hramovi, Provincija, Atena, Tlak zraka, Polja u kršu, Škrapa, Arapska kultura, Faraon, Oceani, Vrijeme, Predromanika, Plemić, Grčka mitologija, Kameno doba, Islam, Računalo, Sige, Heleni (Grci), Kmet, Senior, vazal, Litosferne ploče, Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Plašt, Metalno doba, Stanica, Helenizam, Pad zapadnog rimskog carstva, Muzej, Piramide, Pučki tribuni,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Socijalni i politički sukobi
 
Grčki su gradovi u početku bili monarhije, iako su mnogi gradovi bili jako mali pa naziv "kralj" za njihove vladare lako može zavarati zbog današnjeg značenja te riječi. U unutrašnjosti zemlje, uvijek blizu obradivih površina, malen sloj zemljoposjednika je imao moć. Oni su oblikovali ratničku aristokraciju boreći se često u malenim međugradskim ratovima oko zemlje. Međutim uspon trgovačkog sloja (koji se pojavio uvođenjem kovanog novca oko 680.) započinje klasni sukob u većim gradovima. Od 650. pa nadalje, aristokracije su zbačene i zamijenjene narodnim vođama nazvanim tiranima (tyrranoi), riječ koja nije imala današnje značenje za okrutne diktatore.
 
Do 6. stoljeća p.n.e. stoljeća pojavilo se nekoliko dominantnih gradova u grčkim poslovima.to su bili gradovi Atena, Sparta, Korint i Teba. Svaki od njih je stavio okolna seoska područja i manje gradove pod svoju upravu, a Atena i Korint su pak postali glavna pomorska i trgovačka sila.
 
U Sparti se aristokracija održala na vlasti, a Likurgov ustav (oko 650.) koji je dodatno očvrsnuo njezinu snagu, dao je Sparti trajni militaristički režim pod dualnom monarhijom. Sparta je dominirala nad ostalim gradovima na Peloponezu, pa je stvorila savez s Korintom i Tebom.

Suprotno, u Ateni je monarhija zabranjena 683., a Solonove reforme uvele su poluustavni sustav aristokratske vladavine. Aristokrate je zamijenila tiranija Pizistrata i njegovih sinova, koji su grad učinili velikom pomorskom i trgovačkom silom. Kad su Pizistratidi zbačeni, Klisten je utemeljio prvu svjetsku demokraciju (500.) čiju vlast je imalo vijeće svih muških građana.

Sretna knjiga - Internet trgovina