Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Atmosfera (zračni omotač), Bizant, Konzul, Filipike, Predromanika, Rimsko carstvo, Crta (lenta) vremena, Ledenjački reljef, Klif, Močvare, Jezgra, Gotika, Apostoli, Pučki tribuni, Grčka mitologija, Ban, Riječni (fluvijalni) reljef, Obitelj, Kralj, Plebejci, Arhiv, Kameno doba, Katakombe, Litosferne ploče, Mitologija, Helenizam, Karolinzi, Romanika, Senat, Kompas, Kora, Tlak zraka, Špilja, Rimsko graditeljstvo, Estuarij, Stanica, Reljef, Župan, županije, Građa zemlje, Termometar,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Svećenici i hramovi
U svakom hranu u starodrevnom Egiptu od faraona se očekivalo da izvršava dužnosti najvišega svećenika, međutim, njegovo je mjesto obično preuzeo glavni svećenik. U velikim hramovima, poput Karnaka u Tebi, koji je posvećen Amunu Reu, kralju bogova, glavni je svećenik imao veliku moć, te je kontrolirao bogatstvo u hramu i velike zemlje u vlasništvu hrama.
 

Ured glavnoga svećenika (vrhovnog svećenika) ostajao bi u vlasništvu čitave generacije iste obitelji sve dok faraon ne bi promijenio mišljenje i ustoličio novoga svećenika. Svećenici su imali nazive koji su označavali njihovu moć, tj. mogli su se zvati «božje sluge», s dodanim imenom, «prvi», «drugi», «treći» itd., ovisno o hijerarhiji. Svećenici nižega ranga mogli su se imenovati «čisti» ili «božanski očevi», a njihova odgovornost sastojala se je od toga da su održavali hramove čistim. Njihova druga uloga je da su vodili administrativne zapise.
Sretna knjiga - Internet trgovina