Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Ratni zločini, Senior, vazal, Globus, Riječni (fluvijalni) reljef, Planeti, Aerobni organizmi, Romanika, Termometar, Mjerilo, Mjesec, Padaline, Sige, Plima i oseka, Rimsko graditeljstvo, Delta, Knez, Ledenjački reljef, Pokrštavanje, Krunidba, Seoba naroda, Škrapa, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Krapinski pračovjek, Kršćanski simboli, Svemir, Rimski gradovi, Komunizam, Povijesni izvori, Benediktinci, Oceani, Grčka mitologija, Bratovštine, Atmosfera (zračni omotač), Mora, Litosferne ploče, Ponikve, Salinitet, Sumračnica, Kolonizacija, Drugi svjetski rat,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Crveni svileni pamuk
Ekopriča iz Šri Lanke i Myanmara
 
Crveni svileni pamuk je visoko drvo koje cvjeta između siječnja i ožujka. Možemo ga naći na supkontinentima, uključujući i Šri Lanku i Myanmar. Deblo mladog stabla ima tvrdo stožasto trnje koji nestaju kako drvo stari. Neki ljudi čupaju trnje kako ih žvakali. Legenda plemena Oriya ima neobično objašnjenje za okolnosti oko trnja.
 
Kralj Judagarh je imao nekoliko žena, ali su sve bile bolesne. Jednog je dana objavio da će bogato nagraditi onog tko može izliječiti nihove bolesti.
 
Demon imenom Kaliya Dano koji se preobukao u šadhua poslao je poruku kralju da bi on mogao izliječiti njegove žene, ali da će one morati doći na njegov lov. Ne sluteći ništa kralj je poslao svoje žene k njemu, a on ih je sve pojeo.
 
Kralj je uskoro saznao da je svoje žene poslao demonu i otišao je sa njim na dvoboj.
 
Kada ga je vidio demon se hitro popeo na crveni svileni pamuk. Dok se penjao iščupao  je zube svoje zube, jedan po jedan. Oštri zubi su se zarili u deblo. Kralj, penjući se za njim, nije mogao proći zbog tih dugačkih, oštrih zuba zabodenih u deblu i on je konačno predao potjeru. Postavio je stražu u podnožju drveta i otišao.
 
Kaliya Dano se nikad nije spustio sa drveta, ali od tada okršaj između kralja Judagarha i njega još uvijek traje, a drvo crvenog svilenog pamuka ima trnovito deblo.
Magali Claussner-Petit
"Seksualnost tinejdžera"
Ida Mati
"Glas za zemlje spas"
Sretna knjiga - Internet trgovina