Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Provincija, Drugi svjetski rat, Helenizam, Klasicizam, Ustav, Glagoljaštvo, Proročište, Oceani, Helenizam, Ponikve, Planeti, Grčka mitologija, Pismo, Imperijalizam, Egejske civilizacije, Rimska republika, Moneri, Katakombe, Plima i oseka, Heleni (Grci), Genocid, Bratovštine, Unitarijanizam, Meridijani i paralele, Geološka doba, Romanika, Močvare, Mjerilo, Rimska vojska, Olimpijske igre, Kameno doba, Bizant, Tlak zraka, Arhiv, Kralj, Termometar, Diktator, Morske struje, Benediktinci, Sparta,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Polja u kršu
Polja su najveća morfološka pojava u kršu. Najčešće se odnosi na zaravnjene površine prostranih zatvorenih zavala. Pod izrazom krško polje se podrazumijeva cjelokupna zatvorena zavala s krškim pojavama i podzemnim odvodnjavanjem.

Duljina polja iznosi više desetaka kilometara, a širina im je manja. Dno je zaravnjeno. U nekim poljima su zaostali vapnenački kumi izgrađeni od otpornijih naslaga u odnosu na djelovanje vode. Kroz većinu krških polja teku ponornice. Polja u kršu su nastala u područjima izrazitih tektonskih poremećaja uključujući bore, navlake i rasjede. Tektonika je polju dala osnovne obrise, a voda je mehaničkim i korozivnim djelovanjem dovršila oblikovanje. Polja u kršu nalaze se uglavnom na nadmorskoj visini između 400 i 700 m.

U Primorskoj Hrvatskoj su veća polja u kršu Sinjsko, Imotsko, Kosovo polje kod Knina, Vrgorsko polje...

U Gorskoj Hrvatskoj nalaze se Ličko, Gacko, Krbavsko, Ogulinsko, Plaščansko i Drežničko polje.
Sretna knjiga - Internet trgovina