Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Proročište, Temperatura, Plebejci, Metalno doba, Jezgra, Koncentracijski logor, Jame, Republika, Prvi svjetski rat, Vjetar, Geološka doba, Sige, Crta (lenta) vremena, Romanizacija, Holokaust, Arapska kultura, Romanika, Mezopotamija, Polovi, Totalitarizam, Polja u kršu, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Planeti, Helenizam, Plašt, Termometar, Senior, vazal, Prosvjetiteljstvo, Faraon, Povijesni izvori, Reljef, Vrijeme, Klasicizam, Ledenjački reljef, Oblik zemlje, Katakombe, Muzej, Religija, Barbari, Knez,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Polja u kršu
Polja su najveća morfološka pojava u kršu. Najčešće se odnosi na zaravnjene površine prostranih zatvorenih zavala. Pod izrazom krško polje se podrazumijeva cjelokupna zatvorena zavala s krškim pojavama i podzemnim odvodnjavanjem.

Duljina polja iznosi više desetaka kilometara, a širina im je manja. Dno je zaravnjeno. U nekim poljima su zaostali vapnenački kumi izgrađeni od otpornijih naslaga u odnosu na djelovanje vode. Kroz većinu krških polja teku ponornice. Polja u kršu su nastala u područjima izrazitih tektonskih poremećaja uključujući bore, navlake i rasjede. Tektonika je polju dala osnovne obrise, a voda je mehaničkim i korozivnim djelovanjem dovršila oblikovanje. Polja u kršu nalaze se uglavnom na nadmorskoj visini između 400 i 700 m.

U Primorskoj Hrvatskoj su veća polja u kršu Sinjsko, Imotsko, Kosovo polje kod Knina, Vrgorsko polje...

U Gorskoj Hrvatskoj nalaze se Ličko, Gacko, Krbavsko, Ogulinsko, Plaščansko i Drežničko polje.
Sretna knjiga - Internet trgovina