Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Bizant, Rimsko carstvo, Mezopotamija, Pad zapadnog rimskog carstva, Islam, Heleni (Grci), Litosferne ploče, Ustav, Računalo, Jame, Mjerilo, Rimsko graditeljstvo, Bura, Planeti, Seoba naroda, Romantizam, Polja u kršu, Civilizacija, Glagoljaštvo, Knez, Rimski gradovi, Povijesni izvori, Totalitarizam, Inkvizicija, Globus, Ekvator, Termometar, Republika, Demos, Mora, Prosvjetiteljstvo, Zvijezde, Proročište, Ponikve, Oblik zemlje, Sumračnica, Helenizam, Romanizacija, Meridijani i paralele, Pismo,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Polja u kršu
Polja su najveća morfološka pojava u kršu. Najčešće se odnosi na zaravnjene površine prostranih zatvorenih zavala. Pod izrazom krško polje se podrazumijeva cjelokupna zatvorena zavala s krškim pojavama i podzemnim odvodnjavanjem.

Duljina polja iznosi više desetaka kilometara, a širina im je manja. Dno je zaravnjeno. U nekim poljima su zaostali vapnenački kumi izgrađeni od otpornijih naslaga u odnosu na djelovanje vode. Kroz većinu krških polja teku ponornice. Polja u kršu su nastala u područjima izrazitih tektonskih poremećaja uključujući bore, navlake i rasjede. Tektonika je polju dala osnovne obrise, a voda je mehaničkim i korozivnim djelovanjem dovršila oblikovanje. Polja u kršu nalaze se uglavnom na nadmorskoj visini između 400 i 700 m.

U Primorskoj Hrvatskoj su veća polja u kršu Sinjsko, Imotsko, Kosovo polje kod Knina, Vrgorsko polje...

U Gorskoj Hrvatskoj nalaze se Ličko, Gacko, Krbavsko, Ogulinsko, Plaščansko i Drežničko polje.
Sretna knjiga - Internet trgovina