Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Pučki tribuni, Imperijalizam, Grčka mitologija, Obitelj, Holokaust, Inkvizicija, Genocid, Rimska vojska, Tlak zraka, Rimska republika, Barbari, Kršćanstvo, Škrapa, Stanica, Polja u kršu, Helenizam, Mitologija, Plemić, Islam, Plašt, Barbari, Hramovi, Mezopotamija, Krapinski pračovjek, Koncentracijski logor, Arhiva, Župan, županije, Heleni (Grci), Provincija, Religija, Perzija, Totalitarizam, Salinitet, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Aerobni organizmi, Knez, Rimski gradovi, Geografska karta, Plima i oseka, Romanika,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Polja u kršu
Polja su najveća morfološka pojava u kršu. Najčešće se odnosi na zaravnjene površine prostranih zatvorenih zavala. Pod izrazom krško polje se podrazumijeva cjelokupna zatvorena zavala s krškim pojavama i podzemnim odvodnjavanjem.

Duljina polja iznosi više desetaka kilometara, a širina im je manja. Dno je zaravnjeno. U nekim poljima su zaostali vapnenački kumi izgrađeni od otpornijih naslaga u odnosu na djelovanje vode. Kroz većinu krških polja teku ponornice. Polja u kršu su nastala u područjima izrazitih tektonskih poremećaja uključujući bore, navlake i rasjede. Tektonika je polju dala osnovne obrise, a voda je mehaničkim i korozivnim djelovanjem dovršila oblikovanje. Polja u kršu nalaze se uglavnom na nadmorskoj visini između 400 i 700 m.

U Primorskoj Hrvatskoj su veća polja u kršu Sinjsko, Imotsko, Kosovo polje kod Knina, Vrgorsko polje...

U Gorskoj Hrvatskoj nalaze se Ličko, Gacko, Krbavsko, Ogulinsko, Plaščansko i Drežničko polje.
Sretna knjiga - Internet trgovina