Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Vjetar, Plemić, Imperijalizam, Arapska kultura, Klif, Riječni (fluvijalni) reljef, Eolski reljef, Zakonik, Feudalna davanja, Mora, Olimpijske igre, Atmosfera (zračni omotač), Hramovi, Holokaust, Pokrštavanje, Padaline, Helenizam, Aerobni organizmi, Polja u kršu, Plima i oseka, Benediktinci, Proročište, Klasicizam, Senior, vazal, Morske struje, Suverenitet, Helenizam, Faraon, Seoba naroda, Obitelj, Stanica, Sige, Krški reljef, Planeti, Križarski ratovi, Atena, Katakombe, Sila teža, Polovi, Ekvator,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Polja u kršu
Polja su najveća morfološka pojava u kršu. Najčešće se odnosi na zaravnjene površine prostranih zatvorenih zavala. Pod izrazom krško polje se podrazumijeva cjelokupna zatvorena zavala s krškim pojavama i podzemnim odvodnjavanjem.

Duljina polja iznosi više desetaka kilometara, a širina im je manja. Dno je zaravnjeno. U nekim poljima su zaostali vapnenački kumi izgrađeni od otpornijih naslaga u odnosu na djelovanje vode. Kroz većinu krških polja teku ponornice. Polja u kršu su nastala u područjima izrazitih tektonskih poremećaja uključujući bore, navlake i rasjede. Tektonika je polju dala osnovne obrise, a voda je mehaničkim i korozivnim djelovanjem dovršila oblikovanje. Polja u kršu nalaze se uglavnom na nadmorskoj visini između 400 i 700 m.

U Primorskoj Hrvatskoj su veća polja u kršu Sinjsko, Imotsko, Kosovo polje kod Knina, Vrgorsko polje...

U Gorskoj Hrvatskoj nalaze se Ličko, Gacko, Krbavsko, Ogulinsko, Plaščansko i Drežničko polje.
Sretna knjiga - Internet trgovina