Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Sige, Reljef, Povijest, Arhiva, Anaerobni organizmi, Građa zemlje, Polovi, Predromanika, Diktator, Romanika, Rimski gradovi, Legenda, Republikanizam, Civilizacija, Arapska kultura, Škrapa, Salinitet, Vjetar, Stanica, Hramovi, Glagoljaštvo, Filipike, Ban, Kmet, Prvi svjetski rat, Meridijani i paralele, Mjerilo, Komunizam, Klasicizam, Mora, Knjižnica, Ponikve, Bura, Drugi svjetski rat, Senior, vazal, Eolski reljef, Helenizam, Dualizam, Kralj, Plima i oseka,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Bratovštine
Udruge koje su osnovane sa svrhom međusobnog pomaganja i podrške.  Na jadranskoj obali se pojavljuju u 12. stoljeću.

Mogu se podijeliti na vjersko-strukovne te vjerske, koje su uglavnom bile utemeljene uz određenu crkvu ili samostan te uz socijalni karakter imale i onaj vjerski.

I jedne i druge nazivale su se prema svecima-zaštitnicima.Sjedišta su im bila uglavnom u istoimenim crkvama, iako ih je u nekima bilo više. U nekim bratoštinama bilo je i plemića. Broj članova uprave razlikovao se od bratovštine do bratovštine. Svaka bratovština je imala svoje znakovlje, a većina bratovština habite različitih boja koje su nosili u procesijama. Posjedovanje imovine davalo je bratovštinama određenu pravnu i gospodarsku samostalnost.
Sretna knjiga - Internet trgovina