Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Špilja, Legenda, Polovi, Republika, Predromanika, Vjetar, Crta (lenta) vremena, Arhiv, Civilizacija, Konzul, Škrapa, Ledenjački reljef, Bratovštine, Plima i oseka, Računalo, Zvijezde, Kompas, Rimski gradovi, Obalni reljef, Proročište, Gotika, Katakombe, Salinitet, Planeti, Riječni (fluvijalni) reljef, Sige, Anaerobni organizmi, Glagoljaštvo, Meridijani i paralele, Mjerilo, Koncentracijski logor, Oceani, Genocid, Barbari, Vrijeme, Demos, Litosferne ploče, Delta, Datumska granica, Imperijalizam,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Bratovštine
Udruge koje su osnovane sa svrhom međusobnog pomaganja i podrške.  Na jadranskoj obali se pojavljuju u 12. stoljeću.

Mogu se podijeliti na vjersko-strukovne te vjerske, koje su uglavnom bile utemeljene uz određenu crkvu ili samostan te uz socijalni karakter imale i onaj vjerski.

I jedne i druge nazivale su se prema svecima-zaštitnicima.Sjedišta su im bila uglavnom u istoimenim crkvama, iako ih je u nekima bilo više. U nekim bratoštinama bilo je i plemića. Broj članova uprave razlikovao se od bratovštine do bratovštine. Svaka bratovština je imala svoje znakovlje, a većina bratovština habite različitih boja koje su nosili u procesijama. Posjedovanje imovine davalo je bratovštinama određenu pravnu i gospodarsku samostalnost.
Sretna knjiga - Internet trgovina