Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Polja u kršu, Religija, Obitelj, Globus, Škrapa, Feudalna davanja, Krunidba, Diktator, Demos, Inkvizicija, Plemić, Perzija, Bizant, Kompas, Romanizacija, Padaline, Sumračnica, Muzej, Pučki tribuni, Apostoli, Kralj, Atena, Drugi svjetski rat, Gotika, Jezgra, Personalna unija, Romantizam, Ban, Provincija, Ustav, Katakombe, Arapska kultura, Reljef, Suverenitet, Anaerobni organizmi, Imperijalizam, Republika, Geološka doba, Riječni (fluvijalni) reljef, Pismo,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Lička nošnja
SKAKUĆU RESICE S LIČKE KAPICE

Zbog hladnoće ličkoga područja u nekadašnjoj odjeći prevladavala je vuna. Od ovčje su vune tkali, a zatim bojili u crno tkanine za ženske suknje. S gornjim dijelom, krojenim u obliku prsluka, suknje su dopirale do gležanja, a oblačile se preko bijele platnene košulje. U struku su ih stezali raznobojnim pojasom. Posebice se isticala vunena pregača čiji je središnji dio bio ukrašen tkanim kvadratima, rombovima i sličnim likovima te s triju strana još optočena ukrasnim vrpcama i dugim vunenim resama.
 
Od takvih ukrasnih vunenih tkanina bile su izrađene i torbe koje su još urešavali velikim vunenim kitama i izvezenim vrpcama. I muške su hlače, uskih nogavica s potpetkom ispod stopala, krojili od sukna. Preko platnene košulje muškarci su rado nosili pleteni džemper od bijele vune s rubovima optočenim crnim ili crvenim suknom pa čak baršunom. Kao i njihovi susjedi u dalmatinskom zaleđu, u svečanim prigodama nosili su prsluk sprijeda prekriven metalnim pločicama. Posebno je poznato muško pokrivalo, crvena lička kapa s čijeg oboda visi kita dugih crnih niti. S obzirom na klimu, ne začuđuje da su Ličani cijele godine oblačili kožuh. Zimi bi krzno bilo iznutra, a ljeti bi ga preokrenuli pa je krzno bilo izvana. Od kože svojih ovaca izrađivali su i obuću (opanci).
 
ETNOZANIMLJIVOST

Posebnoj ljepoti ovih starinskih odjevnih predmeta pridonose zagasiti tonovi nastali od boja koje su žene same pripremale od kore drveta ili nekih biljaka.
 
(Arhiva časopisa Zvrk)
Marela Mimica, Ivica Jembrih, Daniel Načinović
"Zavičajna čitančica"
Jadranka Žderić
"Zemlja na dlanu"
Jadranka Žderić
"Zemlja na dlanu"
Jadranka Žderić
"Od kuće do škole"
Jadranka Žderić
"Od kuće do škole"
Sretna knjiga - Internet trgovina