Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Benediktinci, Klasicizam, Romanizacija, Križarski ratovi, Bura, Mjesec, Ledenjački reljef, Litosferne ploče, Obalni reljef, Prvi svjetski rat, Holokaust, Ratni zločini, Senior, vazal, Meridijani i paralele, Atmosfera (zračni omotač), Mitologija, Atena, Religija, Suverenitet, Eolski reljef, Rimska vojska, Genocid, Predromanika, Hramovi, Kmet, Povijest, Zvijezde, Prozirnost, Faraon, Rimski gradovi, Feudalna davanja, Ban, Računalo, Mjerilo, Proročište, Rimska republika, Polja u kršu, Riječni (fluvijalni) reljef, Kolonizacija, Sila teža,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Paška nošnja
Ljepota bijele čipke

Otok Pag poznat je po prekrasnoj čipki koju Pažanke izrađuju od bijeloga konca. Čipka je sastavni dio njihove nošnje. Može se vidjeti na prsnom dijelu košulje kako viri ispod kratkoga tamnog kaputića. Čipka se stavljala na vidljiva mjesta na košuljama, na rukavima, na ogrlici, otvoru na prsima i kao otvor na kraju rastvorenog rukava. Prevladava bijelo na bijelom. Tom dragocjenom čipkom urešen je i rubac koji nose na glavi. On je jako uškrobljen i složen u kruti trokutasti oblik te pričvršćen zlatnom ili srebrnom filigranskom iglom. U svečanim prigodama Pažanke nose ogrlice od filigranskih kuglica i naušnice s privjescima.
 
Etnozanimljivost

Paška je čipka nastala u drevnoj Mikeni odakle je u antičko doba trgovačkim putem došla do Paga i zadržala se do danas. Razlikuje se od drugih vrsta čipki po tome što se šije tankim koncem i što je čvrsta. Pašku čipku moguće je nabaviti kod čipkarica koje ju tijekom ljetnih mjeseci šiju pred vratima svojih kuća.
 
(Arhiva časopisa Zvrk)
Marela Mimica, Ivica Jembrih, Daniel Načinović
"Zavičajna čitančica"
Jadranka Žderić
"Zemlja na dlanu"
Jadranka Žderić
"Zemlja na dlanu"
Jadranka Žderić
"Od kuće do škole"
Jadranka Žderić
"Od kuće do škole"
Sretna knjiga - Internet trgovina