Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Litosferne ploče, Muzej, Padaline, Pismo, Pučki tribuni, Egejske civilizacije, Križarski ratovi, Mora, Unitarijanizam, Helenizam, Proročište, Legenda, Mjesec, Benediktinci, Olimpijske igre, Klasicizam, Plima i oseka, Rimski gradovi, Arhiva, Totalitarizam, Reljef, Koncentracijski logor, Romanizacija, Mjerilo, Perzija, Imperijalizam, Jugo, Romantizam, Močvare, Predromanika, Metalno doba, Glagoljaštvo, Bizant, Drugi svjetski rat, Morske struje, Mezopotamija, Meridijani i paralele, Kršćanski simboli, Plebejci, Vjetar,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Književnost Starog Rima
Rimsko Carstvo trajalo je više od tisuću godina, te je bilo dovoljno vremena da se napišu mnoga djela. Latinski jezik je Indo-Europski jezik, i pisao se alfabetom koji je nastao iz grčkog alfabeta, s izmjenom nekih slova. Latinski ili Rimski alfabet je zapravo alfabet kojim se danas služe Amerikanci (zapravo zemlje engleskog govornog područja, op prev), uz napomenu da su dodana slova J, U i W.   
 
Mnogo od onga što je napisano tijekom tisuću godina postojanja Staroga Rima izgubljeno je, no veliki dio je ipak očuvan, te ga možemo čitati i danas. Volimo razmišljati da su djela koja su sačuvana zapravo ona najbolja, no sigurno je da su neka dobra djela zauvijek izgubljena, dok neka od sačuvanih djela i nisu tako dobra. Gotovo sve od staro-rimske književnosti što imamo danas očuvano je jer je stotinama godina prepisivano i iznova prepisivano rukom različitih osoba. Da pojasnimo – gotovo nijedna od stvarnih knjiga toga vremena nije očuvana: papirus i pergament jednostavno ne traju toliko dugo. Preživjele su riječi, u prijepisima prijepisa. Kod nekih su knjiga očuvani mnogi prijepisi, a kod drugih samo jedan.

Povijesnice:

Livije 
Polibije
Tacit 
Svetonije
Amijan Marcelin
 
Pisma:

Plinije mlađi

Filozofija:
 
Lucrecije
Ciceron
Seneka
Poezija:
Virgilije
Katul
Ovidije
Horacije
 
Sretna knjiga - Internet trgovina