Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Mjerilo, Rimski gradovi, Provincija, Svemir, Riječni (fluvijalni) reljef, Geografska karta, Krški reljef, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Zvijezde, Sparta, Vjetar, Oblik zemlje, Meridijani i paralele, Mora, Unitarijanizam, Genocid, Holokaust, Kompas, Rimska vojska, Prosvjetiteljstvo, Hramovi, Knez, Litosferne ploče, Bura, Faraon, Proročište, Komunizam, Koncentracijski logor, Obalni reljef, Benediktinci, Piramide, Feudalna davanja, Župan, županije, Tlak zraka, Klif, Povijest, Rimska republika, Klasicizam, Prozirnost, Civilizacija,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Književnost Starog Rima
Rimsko Carstvo trajalo je više od tisuću godina, te je bilo dovoljno vremena da se napišu mnoga djela. Latinski jezik je Indo-Europski jezik, i pisao se alfabetom koji je nastao iz grčkog alfabeta, s izmjenom nekih slova. Latinski ili Rimski alfabet je zapravo alfabet kojim se danas služe Amerikanci (zapravo zemlje engleskog govornog područja, op prev), uz napomenu da su dodana slova J, U i W.   
 
Mnogo od onga što je napisano tijekom tisuću godina postojanja Staroga Rima izgubljeno je, no veliki dio je ipak očuvan, te ga možemo čitati i danas. Volimo razmišljati da su djela koja su sačuvana zapravo ona najbolja, no sigurno je da su neka dobra djela zauvijek izgubljena, dok neka od sačuvanih djela i nisu tako dobra. Gotovo sve od staro-rimske književnosti što imamo danas očuvano je jer je stotinama godina prepisivano i iznova prepisivano rukom različitih osoba. Da pojasnimo – gotovo nijedna od stvarnih knjiga toga vremena nije očuvana: papirus i pergament jednostavno ne traju toliko dugo. Preživjele su riječi, u prijepisima prijepisa. Kod nekih su knjiga očuvani mnogi prijepisi, a kod drugih samo jedan.

Povijesnice:

Livije 
Polibije
Tacit 
Svetonije
Amijan Marcelin
 
Pisma:

Plinije mlađi

Filozofija:
 
Lucrecije
Ciceron
Seneka
Poezija:
Virgilije
Katul
Ovidije
Horacije
 
Sretna knjiga - Internet trgovina