Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Romanizacija, Benediktinci, Kompas, Plebejci, Špilja, Provincija, Bratovštine, Atmosfera (zračni omotač), Plašt, Jugo, Ustav, Knjižnica, Metalno doba, Helenizam, Knez, Muzej, Glagoljaštvo, Vjetar, Morske struje, Ekvator, Helenizam, Koncentracijski logor, Pučki tribuni, Bura, Plima i oseka, Jezgra, Perzija, Filipike, Mora, Obalni reljef, Personalna unija, Zvijezde, Reljef, Bizant, Pad zapadnog rimskog carstva, Mitologija, Proročište, Kršćanski simboli, Klif, Riječni (fluvijalni) reljef,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Kinetička energija
Kinetička energija je energija koju tijelo dobiva kretanjem. Ona zavisi od mase tijelo i brzine kojom se to tijelo kreće. Što je veća brzina i masa, to je veća kinetička energija tog tijela tj. masa tijela i brzina kojom se to tijelo kreće su proprcionalne veličine kinetičkoj energiji. Kinetička energija je podvrsta mehaničke energije. Mehanička energija se dijeli na kinetičku i potencijalnu energiju.
 

Oznaka u fizici za kinetičku energiju je E k. Ako je oznaka za masu m, a za brzinu v, onda znači da je formula za kinetičku energiju:
Ova formula važi samo za tijela koja se kreću manjom brzinom od brzine svjetlosti.

Pošto je jedinica za masu 1 kg, a za brzinu
 
 
 
znači da je jedinica za kinetičku energiju
 

Pošto je jedinica za silu 
 
 
 
 
 
znači da je jedinica za energiju Ek=Nm.

Pošto je jedinica za izvršeni rad i za sve ostale oblike energije 1 J=1 Nm (jedinica je dobila ime po engleskom fizičaru Jamesu Prescottu Jouleu), znači da je jedinica za kinetičku energiju 1 J, čime je dokazano da je kinetička energija, jedan oblik energije.

Kinetička energija, kao i sve druge ne može nastati niti nestati nijednim čovjeku poznatim načinom. Ona samo mijenja svoje stanje i prelazi iz jednog oblika u drugi, o čemu govori Zakon o održanju energije. 
Sretna knjiga - Internet trgovina