Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Predromanika, Sparta, Imperijalizam, Genocid, Obitelj, Feudalizam, Obalni reljef, Grčka mitologija, Metalno doba, Romanika, Dualizam, Polja u kršu, Računalo, Salinitet, Suverenitet, Sige, Legenda, Građa zemlje, Morske struje, Romanizacija, Mjesec, Koncentracijski logor, Križarski ratovi, Polovi, Barbari, Kolonizacija, Stanica, Ustav, Krapinski pračovjek, Ledenjački reljef, Špilja, Temperatura, Benediktinci, Senat, Arhiva, Prozirnost, Oceani, Legija, Kmet, Drugi svjetski rat,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Što trebaš znati prigodom putovanja trajektom?
 
Prije ukrcaja na trajekt svi putnici moraju imati karte za putnike i vozilo. Putujete li na otok autobusom, autobusna karta vrijedi i za trajekt.
 
Prigodom ukrcaja na trajekt sva vozila moraju poštovati upute mornara koji će im pokazati gdje parkirati auto,  isključiti motor automobila i ne boraviti u vozilu za vrijeme plovidbe.

 
Dragi zvrkova, zasigurno će mnogi od vas i ovoga ljeta otići na more, posjetiti neki od naših lijepih otoka. Želite li stići do jednog od mnogobrojnih otoka našega Jadrana autom ili autobusom, prevest će vas trajekt. Svima nama koji živimo na kopnu i ne koristimo se cesto ovim prijevoznim sredstvom vožnja trajektom pravi je doživljaj. To su trenuci koji - uz mirise mora, ljeto i prekrasne pejzaže naše obale i otoka - ostaju u sjećanju.
 
 
Trajekt je plovilo koje služi za prijevoz ljudi, vozila (motocikli, automobili, kamioni, autobusi) i robe između kopna i otoka ili dvaju otoka.
 
 
Sigurnost je najbitnija stvar na svakom brodu: nakon ukrcaja u trajekt, valja se pridržavati pisanih naputaka i slijediti upute osoblja koje tamo radi.
 
 
JESTE U ZNAM:
  • pravo besplatnoga prijevoza na trajektnim linijama imaju: djeca do 3 godine (vrijedi i za brodske i brzobrodske linije), vozači autobusa, putnici u autobusu, vozač kamiona do 10 tona, vozač i pratilac kamiona nosivosti više od i o tona, đaci i studenti kojima je stalno prebivalište na otoku (uz posjedovanje pokazne karte)? Besplatno se prevozi i ručna prtljaga do 20 kg težine;
  • djeca od 3 do i? godina ostvaruju 50% popusta na cijenu po osobi:
  • kućni ljubimci smiju se prevoziti samo ako ne predstavljaju opasnost ili smetnju za putnike ili brod i ne smije ih se unositi u zatvorene putničke prostorije. Vlasnici preuzimaju rizik i odgovornost za eventualne štete na putovanju. Psi moraju imati brnjicu (izuzev pasa vodiča slijepe osobe) i moraju se voditi na povodniku. Mačke moraju biti u kutijama, a ptice u krletkama;
  • najveći hrvatski brodar je Jadrolinija s flotom od 53 broda: 5 velikih putničkih trajekata za dužobalnu i međunarodne linije, 36 trajekta u lokalnom putničkom prometu, 6 katamarana, i hidrobus i 5 klasičnih brodova. S kopnom ili međusobno povezuje sljedeće otoke: Cres. Lošinj, Rab, Pag, Unije, Sušak, Ilovik, Srakane, Ugljan, Pašman, Dugi otok, Ist, Molat, Zverinac, Sestrunj, Rivanj, Silbu, Olib, Premudu, Iž, Ravu, Žirje, Kaprije, Prvić, Zlarin, Brač, Hvar, Šoltu, poluotok Pelješac, Vis. Drvenik Veli i Drvenik Mali, Korčulu, Lastovo. Mljet. Sipan. Lopud. Koločep.
  • prigodom iskrcavanja, motor automobila treba uključiti tek kada trajekt pristane te ponovno slijediti upute mornara.
    ponašanju i kretanju na brodu.
  • ne Smije se naginjati preko ograde, a u slučaju opasnosti valja se pridržavati uputa zapovjednika i mornara.
  • za vrijeme plovidbe treba poštovati znakove s pisanim uputama o ponašanju i kretanju na brodu.
Jadranka Žderić
"Zemlja na dlanu"
Jadranka Žderić
"Od kuće do škole"
Sretna knjiga - Internet trgovina