Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Močvare, Konzul, Reljef, Krški reljef, Arapska kultura, Faraon, Ponikve, Ledenjački reljef, Arhiva, Kmet, Prozirnost, Aerobni organizmi, Polja u kršu, Personalna unija, Zakonik, Ban, Metalno doba, Feudalizam, Jugo, Demos, Dualizam, Piramide, Romanika, Unitarijanizam, Drugi svjetski rat, Oceani, Pokrštavanje, Atmosfera (zračni omotač), Litosferne ploče, Legija, Atena, Krunidba, Zvijezde, Knez, Pad zapadnog rimskog carstva, Heleni (Grci), Termometar, Tlak zraka, Koncentracijski logor, Špilja,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Tramvaj juri al` ti za njim ne žuri
Vožnja tramvajem ili autobusom svakodnevica je mnogih, pa i djece koja tako putuju u školu. Što valja znati o ponašanju u tim prijevoznim sredstvima?
 
 
Ne preporučuje se zadržavati se u prostoru ispred vrata. Važno je pripremiti se na vrijeme za silazak. Prije toga treba pristojno upitati osobu ispred sebe silazi li na sljedećoj stanici. Tako ćeš izbjeći zadihano guranje i oštre rasprave.
 
Za tramvajem i autobusom se ne trči - vozač te (osobito u mraku) ne mora primijetiti. Najsretnije što ti se može dogoditi jest da ti se vrata zalupe pred nosom.
 
Nauči se pristojno, ali odlučno osobi koja se gura ili ti stoji na na nozi kazati da se tako ne odnosi prema tebi.
 
Nije lijepo dobacivati vozaču, komentirati njegovu vožnju. Ako imaš primjedbu, dođi do vozača i smireno mu reci sto ti je na umu.
 
Nije uljudno čitati tuđe novine ili suputnikovu knjigu virkajući mu iza ramena, čak i kad je tekst vrlo zanimljiv.
 
Sredstvo, ne guraj se i ne požuruj osobu ispred sebe. Nisu svi jednako brzi u penjanju, niti se u tramvaj i autobus utrčava. Isto vrijedi pri silasku.
 
Ako kroz prozor ugledaš koga poznatoga, ne viči i ne maši. Time ometaš druge putnike.
 
U prijevoznim se sredstvima ne razgovara glasno, jer bi ubrzo vožnja postala vrlo naporna.
 
Prisjetiti mjesta gdje trebaš sići, obvezno zamoli vozača ili osobu s djetetom potrebnu informaciju.
 
Jadranka Žderić
"Zemlja na dlanu"
Jadranka Žderić
"Od kuće do škole"
Sretna knjiga - Internet trgovina