Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Mora, Jezgra, Imperijalizam, Građa zemlje, Datumska granica, Kolonizacija, Hramovi, Aerobni organizmi, Islam, Prvi svjetski rat, Personalna unija, Kompas, Moneri, Pokrštavanje, Grčki gradovi, Romantizam, Mjerilo, Heleni (Grci), Religija, Pad zapadnog rimskog carstva, Plemić, Bizant, Atena, Helenizam, Klasicizam, Civilizacija, Karolinzi, Drugi svjetski rat, Rimsko carstvo, Rimska vojska, Reljef, Tlak zraka, Romanika, Romanizacija, Anaerobni organizmi, Sila teža, Sige, Plima i oseka, Metalno doba, Jame,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Zdravom prehranom do zdrave težine
Ako te muči višak kilograma, nije rješenje izbjegavati hranu već – zdrava prehrana

Tko je zapravo debeo/debela? Zašto se izgladnjivati?

RAZNOLIKOST NAS ČINI ZANIMLJIVIMA I LIJEPIMA

Tijekom stoljeća, mijenjao se odnos prema tome tko je debeo. Tako su u srednjem vijeku vitke osobe proglašavane bolenima, a debeljuškaste zdravima i jakima. Koliko god ima ljudi a svijetu, svi se međusobno razlikujemo. Neki narodi su mršaviji, neki visoki, neki niski, neki tamnokosi, neki svjetlokosi, različitih boja kože. Što bi bilo da izgledamo poput neke manekene koju su modni urednici, časopisi proglasili ljepoticom? Svijet bi postao nekako jednoličan i dosadan.

 
IZBJEGAVANJE HRANE VODI U BOLEST

Prirodan želja za gubitkom nekoliko kilograma viška može prijeći u bolestan doživljaj svojega tijela ružnim čak i ako je osoba izrazitko vitka ili pak mršava. To ide dotle da se hrana počne posve izbjegavati. Anoreksija je težak gubitak apetita čiji su razlozi emocionalne prirode. To je poremećaj jedenja u središtu kojeg se nalazi preplavljujući strah od debljanja. Anoreksija ne nastaje zbog gubitka apetita već je riječ o borbi protiv gladi zbog stalno prisutnog i potpuno nerazumnog straha od debljanja koji ne popušta ni onda kad je mršavost dostigla takve razmjere da je ugrožen život bolesnice.  Anoreksičari obično dolaze iz obitelji koje imaju visoke zahtjeve glede njihovih dostignuća i često traže savršenstvo, služeći se prisilom u mnogim vidovima života, osobito školi.

ZDRAVOM PREHRANOM DO ZDRAVE TEŽINE

Ako si nezadovoljan/nezadovoljna svojom težinom, svakako se posavjetuj s roditeljima i liječnikom prije promjene prehrane.

Naime, da bi izgubili višak kilograma je upravo zdrava prehrana, a ne izbjegavanje prehrane.

Prvi i osnovni  pristup pri uklanjanju viška kilograma je postavljanje uravnotežene i pravilne prehrane bogate vitaminima, mineralima i vlaknima. Bitan  je i dostatan unos tekućine – barem oko litru i pol litre dnevno, koja omogućuje lakšu eliminaciju otpadnih tvari i toksina iz organizma.

Savjetuje se izbjegavanje slatkiša, gaziranih napitaka I hrane pune konzervansa. Hranu bi također trebalo što manje soliti.

Pothranjene osobe češće oboljevaju od tuberkuloze, plućnih i digestivnih bolesti, a pretile od oštećene tolerancije glukoze i šećerne bolesti, povišenoga krvnoga tlaka, kardijalnih bolesti…

Većinom se pretilost javlja u odrasloj životnoj dobi. Osnovnu bi pažnju trebalo posvetiti stjecanju zdravih prehrambenih navika, fizičkoj aktivnosti, a posebnu pažnju treba usmjeriti na određena razdoblja kad su osobe najsklonije debljanju.

PET ZLATNIH PRAVILA ZDRAVE PREHRANE
  1. Valja jesti raznoliko – namirnice iz pet redova piramide zdrave prehrane (žitarice, voće i povrće, mlijeko i mlječne prerađevina, meso, masti i šećer) u omjerima kako to piramida određuje.
  2. Doručak se ne smije preskakati (utječe na IQ i uspjeh u školi).
  3. Valja jesti svakih 4 do 6 sati (za djecu do 10 god.), tj. da ima tri glavna obroka i dva međuobroka.
  4. Valja uranotežiti unos hrane i tjelesnu aktivnost;
  5. Valja izbjegavati masnu, slanu i previše slatku hranu – vrh piramide.
Vedrana Kurjan Manestar
"Vježbajmo zajedno"
Jadranka Žderić
"Zemlja na dlanu"
Jadranka Žderić
"Od kuće do škole"
Sretna knjiga - Internet trgovina