Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Mezopotamija, Aerobni organizmi, Feudalizam, Povijest, Rimska vojska, Republika, Škrapa, Povijesni izvori, Olimpijske igre, Oceani, Helenizam, Polja u kršu, Ustav, Provincija, Klasicizam, Mitologija, Plašt, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Prosvjetiteljstvo, Krunidba, Geografska karta, Komunizam, Rimsko carstvo, Knez, Arapska kultura, Kršćanstvo, Planeti, Reljef, Grčki gradovi, Stanica, Seoba naroda, Građa zemlje, Sumračnica, Kompas, Riječni (fluvijalni) reljef, Bratovštine, Geološka doba, Kmet, Prozirnost, Obalni reljef,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Hrana bogata kalcijem
Sir mijeko, povrće, mahunarke, koštunjičavi plodovi, integralne žitarice i voda!
 
Kal... – što? Kalcij, mineralna tvar od koje rasteš.
 
Imaš li 2 kg kalcija?
 
Tijelo odrasloga čovjeka sastoji se od 1-2 kg kalcija. 98% od toga je u kostima. Kosti ga koriste da bi se formirale i obnovile. Kalcij je neophodan za osiguravanje krutosti koja čini naše kosti čvrstima. Osobito je važan u djetinjstvu kada kosti rastu. Preostalih desetak grama kalcija je u živcima, mišićima i krvi.

Valja uzeti bar 1 g kalcija dnevno. Polovicu apsorbira želudac, zatim ide u krv, a potom u kosti. Kalcij je neophodan za kosti i  zubnu caklinu – najčvršće dijelove tijela. Druga se polovica eliminira.

Vitamin D omogućuje apsorbiranje kalcija, što ga unesemo hranom. Ako ga nema, djetetu nedostaje i kalcij. Kosti mu postaju slabe i deformiraju se, dijete postaje rahitično. Mlijeko, maslac, jaja i riba sadrže vitamin D. Tvoja ga koža proizvodi zahvaljujući ultraljubičastom zračenju.
 
Odakle dolazi kalcij?
 
Prisutan je u prirodi: u stijenama, podzemnim rijekama, moru (koralji, školjke).
Biljke ga ispuštaju u tlo. Krave se hrane tim biljkama i – zahvaljujući svojoj probavi – zadržavaju kalcij. Zato ga i ima puno u kravljem mlijeku!
 
Misli na budućnost
 
Do dvadesete godine rasteš. Skupljaš puno kalcija u kosturu.
Kad prestanu rast i razvoj, tvoje će zalihe kalcija biti konstantne ako ih održavaš takvima.
Nakon 45. godine života propadanje kostiju brži je proces od onoga razvojnoga. Tvoje se zalihe kalcija smanjuju.
 
KAKO DO KALCIJA?
 
Lako! Pomoću zlatne četvorke: sport, svjež zrak, sunce i hrana bogata kalcijem – ključne su to riječi za dobre i čvrste kosti!
 
Jeste li znali...
  • da sjemenke bundeve imaju više kalcija nego mlijeko;
  • da je dijete rođeno s 300 kostiju, a do odrasle dobi ta se brojka smanji na 206;
  • da trudnica mora jesti više mliječnih proizvoda jer ona i dijete imaju veću potrebu za kalcijem? Njezin mozak daje naredbu da se sačuva rezerva kalcija u kostima;
  • da se od jakog udarca kost može slomiti? To je prijelom: kost zarasta, a formira se  hematom. Koštane stanice odlaze u hematom i ispuštaju oko prelomljene kosti želatinastu tvar. Ta vrsta ljepila omogućuje srastanje kosti. Malo-pomalo se napuni kalcijem i ojača;
  • da hrana s pretjeranim količinama bjelančevina uzurokuje gubljenje kalcija iz kosti?.
JA ČOVJEK

Kal.. – što? Kalcijj,
Mineralna tvar od koje rasteš.
 
(Arhiva časopisa Zvrk)
Vedrana Kurjan Manestar
"Vježbajmo zajedno"
Jadranka Žderić
"Zemlja na dlanu"
Jadranka Žderić
"Od kuće do škole"
Sretna knjiga - Internet trgovina