Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Senat, Pokrštavanje, Krunidba, Kršćanstvo, Republika, Katakombe, Močvare, Legenda, Ratni zločini, Krapinski pračovjek, Muzej, Arhiv, Helenizam, Aerobni organizmi, Rimska vojska, Socijalizam, Bratovštine, Provincija, Obalni reljef, Ban, Plašt, Litosferne ploče, Prozirnost, Rimski gradovi, Zakonik, Pismo, Geološka doba, Obitelj, Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Romantizam, Konzul, Prosvjetiteljstvo, Diktator, Helenizam, Kora, Glagoljaštvo, Globus, Oceani, Kolonizacija, Križarski ratovi,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Bjelina bijele boje
 
            Dolazi zima, a zima bijele zube ima - mraz i snijeg. Zato je i doživljavamo kao bjelinu. Bijele su pahuljice snijega, planinske padine prekrivene bijelim snježnim pokrivačem, beskrajna zasniježena polja.
            Bjelina i hladnoća znakovi su zime. Ali ta bjelina ne donosi samo hladnoću i led već i zimske radosti: grudanje, sanjakanje, klizanje, skijanje. I baš te radosti oboje bijelu zimu šarenilom rukavica, šalova, kapa.
 
ŠTO JE BIJELA BOJA?
            Bijeloj se boji suprotstavlja crna. One se nalaze na suprotnim krajevima skale boja, a to znači da se između njih nalaze sve ostale boje. Bijela je apsolutna boja, što znači da se može mijenjati od prigušenog do sjajnog, ali ne i od svijetlog do tamnog. Nema svijetlobijele ili tamnobijele boje. Ona je boja uzvišenog i božanskog. U starih naroda bila je boja istoka, jer se na istoku rađaju Sunce i život.
            Da bi dočarali snijeg i zimu, umjetnici se uvelike koriste bijelom bojom. Nadamo se da vas je ova kratka priča zainteresirala i da će vas potaknuti da sami iskušate što sve tom bojom možete izraziti.
 
PRIJEDLOG
            Pokušajte naslikati neki zimski prizor: svoju ulicu, kuću ili školu u snijegu, možda planine.
            Da bismo vam pomogli, evo tek započete slike zimskog krajolika, a vi je pokušajte završiti. Bijelom temperom možete dočarati pahuljice snijega ili ih izrežite iz papira i zalijepite na sliku. Snježne plohe, pak, možete dočarati ako im olovkom iscrtate granice, a možete se poslužiti i pastelama. Slobodno upotrijebite bilo koji materijal za koji mislite da bi mogao prikazati snijeg.
            I za kraj, evo kako je zimski ugođaj prikazao hrvatski slikar Vilim Svečnjak. Slika ima dva naziva "Predgrađe", odnosno "Dvorište u snijegu". Naslikana je 1954. godine tehnikom ulja na platnu.
 
 Pripremila Anamarija Hucika
Ilustrirala Koraljka Kovač
 
Vilim Svečnjak: Predgrađe (Dvorište u snijegu), ulje na platnu, 1954.
 
 
 
Vladimir Nazor
"Halugica"
Vesna Parun
"Miki Trasi i primadona"
Vesna Parun
"Hoću ljutić, neću mak"
Sretna knjiga - Internet trgovina
Art Insight
Art Insight vam pruža dublji uvid u sebe kroz susret s umjetnikom u vama.