Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Mezopotamija, Kolonizacija, Heleni (Grci), Drugi svjetski rat, Prozirnost, Predromanika, Klif, Katakombe, Legija, Inkvizicija, Obitelj, Plima i oseka, Arapska kultura, Reljef, Benediktinci, Termometar, Bizant, Barbari, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Arhiva, Hramovi, Ljudska prava, Senior, vazal, Ponikve, Jame, Holokaust, Arhiv, Križarski ratovi, Sila teža, Eolski reljef, Morske struje, Socijalizam, Muzej, Meridijani i paralele, Planeti, Karolinzi, Geološka doba, Globus, Barbari, Kršćanski simboli,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Bjelina bijele boje
 
            Dolazi zima, a zima bijele zube ima - mraz i snijeg. Zato je i doživljavamo kao bjelinu. Bijele su pahuljice snijega, planinske padine prekrivene bijelim snježnim pokrivačem, beskrajna zasniježena polja.
            Bjelina i hladnoća znakovi su zime. Ali ta bjelina ne donosi samo hladnoću i led već i zimske radosti: grudanje, sanjakanje, klizanje, skijanje. I baš te radosti oboje bijelu zimu šarenilom rukavica, šalova, kapa.
 
ŠTO JE BIJELA BOJA?
            Bijeloj se boji suprotstavlja crna. One se nalaze na suprotnim krajevima skale boja, a to znači da se između njih nalaze sve ostale boje. Bijela je apsolutna boja, što znači da se može mijenjati od prigušenog do sjajnog, ali ne i od svijetlog do tamnog. Nema svijetlobijele ili tamnobijele boje. Ona je boja uzvišenog i božanskog. U starih naroda bila je boja istoka, jer se na istoku rađaju Sunce i život.
            Da bi dočarali snijeg i zimu, umjetnici se uvelike koriste bijelom bojom. Nadamo se da vas je ova kratka priča zainteresirala i da će vas potaknuti da sami iskušate što sve tom bojom možete izraziti.
 
PRIJEDLOG
            Pokušajte naslikati neki zimski prizor: svoju ulicu, kuću ili školu u snijegu, možda planine.
            Da bismo vam pomogli, evo tek započete slike zimskog krajolika, a vi je pokušajte završiti. Bijelom temperom možete dočarati pahuljice snijega ili ih izrežite iz papira i zalijepite na sliku. Snježne plohe, pak, možete dočarati ako im olovkom iscrtate granice, a možete se poslužiti i pastelama. Slobodno upotrijebite bilo koji materijal za koji mislite da bi mogao prikazati snijeg.
            I za kraj, evo kako je zimski ugođaj prikazao hrvatski slikar Vilim Svečnjak. Slika ima dva naziva "Predgrađe", odnosno "Dvorište u snijegu". Naslikana je 1954. godine tehnikom ulja na platnu.
 
 Pripremila Anamarija Hucika
Ilustrirala Koraljka Kovač
 
Vilim Svečnjak: Predgrađe (Dvorište u snijegu), ulje na platnu, 1954.
 
 
 
Vladimir Nazor
"Halugica"
Vesna Parun
"Miki Trasi i primadona"
Vesna Parun
"Hoću ljutić, neću mak"
Sretna knjiga - Internet trgovina
Art Insight
Art Insight vam pruža dublji uvid u sebe kroz susret s umjetnikom u vama.