Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Računalo, Feudalna davanja, Oblik zemlje, Unitarijanizam, Jezgra, Mora, Perzija, Helenizam, Drugi svjetski rat, Romantizam, Datumska granica, Oceani, Ljudska prava, Suverenitet, Mezopotamija, Povijesni izvori, Prozirnost, Grčki gradovi, Kolonizacija, Meridijani i paralele, Demos, Atena, Muzej, Mjesec, Heleni (Grci), Globus, Svemir, Holokaust, Bratovštine, Aerobni organizmi, Klasicizam, Sige, Špilja, Civilizacija, Republikanizam, Legija, Jugo, Dualizam, Inkvizicija, Piramide,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Fotosinteza
Sva živa bića, posredno ili neposredno dobivaju energiju iz ovog procesa. Fotosinteza je proces koji se odvija u zelenim biljkama. U prisustvu svjetlosti sunca, klorofila i enzima iz neorganskih tvari (voda, CO2) sintetiziraju se monosaharidi. Ukupna reakcija fotosinteze je:

nH2O + nCO2 ------> Cn(H2O)n + nO2

Proces je, međutim, znatno složeniji. U osnovi se dijeli na dio kojem je potrebna sunčeva energija i na "mračni dio".

Klorofil upija veliki dio spektra sunca, a dodatne valne dužine upijaju i karotenski pigmenti. Voda, usisana preko korijena, se razbija, pod utjecajem energije sunca, na vodik i kisik. Dio kisika se ispušta u zrak. Drugi dio se opet veže s vodikom da bi se dobila energija potrebna za sintezu ATP (adenozin-trifosfata). ATP je univerzalna jedinica potencijalne energije u živim organizmima. On snabdjeva i odvodi energiju kemijskih reakcija.

Tada počinje dio fotosinteze za koji nije više potrebna svjetlost ("mračni dio"). U njemu se vodik i CO2 vežu za odgovarajuće molekule (primatelje), a zatim se u nizu enzimskih reakcija stvaraju jednostavni šećeri (monosaharidi).

Šećeri su dalji nositelji energije. Putem fotosinteze cijeli živi svijet usvaja sunčanu energiju i koristi je za život. Ovim možemo objasniti zašto je jabuka postala slatka.
Sretna knjiga - Internet trgovina