Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Računalo, Heleni (Grci), Inkvizicija, Drugi svjetski rat, Konzul, Kolonizacija, Križarski ratovi, Hramovi, Klasicizam, Atena, Moneri, Geografska karta, Anaerobni organizmi, Estuarij, Padaline, Povijest, Krapinski pračovjek, Feudalna davanja, Močvare, Rimska vojska, Rimski gradovi, Knjižnica, Piramide, Atmosfera (zračni omotač), Ledenjački reljef, Kršćanstvo, Grčki gradovi, Građa zemlje, Plemić, Stanica, Sparta, Katakombe, Škrapa, Religija, Svemir, Predromanika, Imperijalizam, Legija, Senat, Temperatura,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Fotosinteza
Sva živa bića, posredno ili neposredno dobivaju energiju iz ovog procesa. Fotosinteza je proces koji se odvija u zelenim biljkama. U prisustvu svjetlosti sunca, klorofila i enzima iz neorganskih tvari (voda, CO2) sintetiziraju se monosaharidi. Ukupna reakcija fotosinteze je:

nH2O + nCO2 ------> Cn(H2O)n + nO2

Proces je, međutim, znatno složeniji. U osnovi se dijeli na dio kojem je potrebna sunčeva energija i na "mračni dio".

Klorofil upija veliki dio spektra sunca, a dodatne valne dužine upijaju i karotenski pigmenti. Voda, usisana preko korijena, se razbija, pod utjecajem energije sunca, na vodik i kisik. Dio kisika se ispušta u zrak. Drugi dio se opet veže s vodikom da bi se dobila energija potrebna za sintezu ATP (adenozin-trifosfata). ATP je univerzalna jedinica potencijalne energije u živim organizmima. On snabdjeva i odvodi energiju kemijskih reakcija.

Tada počinje dio fotosinteze za koji nije više potrebna svjetlost ("mračni dio"). U njemu se vodik i CO2 vežu za odgovarajuće molekule (primatelje), a zatim se u nizu enzimskih reakcija stvaraju jednostavni šećeri (monosaharidi).

Šećeri su dalji nositelji energije. Putem fotosinteze cijeli živi svijet usvaja sunčanu energiju i koristi je za život. Ovim možemo objasniti zašto je jabuka postala slatka.
Sretna knjiga - Internet trgovina