Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Komunizam, Jezgra, Vrijeme, Plima i oseka, Bura, Kmet, Oblik zemlje, Sila teža, Termometar, Rimsko graditeljstvo, Republika, Republikanizam, Mitologija, Romantizam, Obitelj, Holokaust, Rimska republika, Ekvator, Pad zapadnog rimskog carstva, Geografska karta, Župan, županije, Plašt, Ratni zločini, Arhiva, Socijalizam, Polja u kršu, Arhiv, Islam, Klasicizam, Religija, Zvijezde, Mjerilo, Ban, Rimsko carstvo, Helenizam, Aerobni organizmi, Plebejci, Glagoljaštvo, Prosvjetiteljstvo, Mora,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Alkalijski metali

Alkalijski metali (Li, Na, K, Rb, Cs, Fr) čine prvu grupu. Svi ti metali daju najjače poznate hidrokside (lužine). Atomi svih alkalijskih metala imaju u vanjskoj ljusci samo jedan elektron.

Energija ionizacije tj. energija potrebna da se elektron iz vanjske ljuske odvoji od atoma vrlo je malena, pa su zbog toga alkalijski metali vrlo kemijski reaktivni. Na zraku oksidiraju čak tako naglo da se neki od njih, Rb i Cs, zapale. S vodom i vlagom iz zraka reagiraju tako da nastanu odgovarajući hidroksidi i vodik. Zato se ti metali moraju čuvati od dodira sa zrakom i vlagom (npr. Na se čuva u petroleju, a Cs u vakuumu). Alkalijski metali dobivaju se elektrolizom njihovih soli.
 

 

 

ALKALIJSKI METALI

 

 

Sretna knjiga - Internet trgovina