Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Bizant, Holokaust, Hramovi, Predromanika, Pismo, Drugi svjetski rat, Pučki tribuni, Jugo, Vrijeme, Mjerilo, Krapinski pračovjek, Građa zemlje, Republika, Mora, Inkvizicija, Riječni (fluvijalni) reljef, Diktator, Plima i oseka, Prozirnost, Sumračnica, Atena, Arhiva, Konzul, Koncentracijski logor, Katakombe, Ban, Legija, Grčki gradovi, Estuarij, Padaline, Provincija, Ekvator, Faraon, Križarski ratovi, Seoba naroda, Barbari, Ponikve, Polja u kršu, Obalni reljef, Škrapa,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Evaporacija
Hidrološki ciklus

Možda vam je poznato kako voda stalno kruži oko, kroz i nad Zemljom, neprestano se mijenjajući od tekućine do vodene pare i leda. Jedan način predočavanja vodenog ciklusa je praćenje kap vode dok se kreće na svom putu.
 

 
 
 
KOHEZIVNE SNAGE DRŽE MOLEKULE ZAJEDNO.
EVAPORACIJOM SE OSLOBAĐAJU.

 
 
 
 
  
Ovu bismo priču mogli stvarno započeti bilo gdje tijekom ciklusa, ali mislimo da je ocean najbolje mjesto za početak budući da je to mjesto gdje ima najviše vode na Zemlji.
 
 Ako je kap vode željela ostati u oceanu, onda se ona sigurno nije smjela sunčati na površini vode. Toplina sunca je našla kap, ugrijala ju i ona je isparila u vodenu paru. Ona se digla (kao sićušna kapljica) u zrak i nastavila se dizati dok je jaki nalet vjetra nije zgrabio i odnio stotine milja dok se nije našla iznad kopna. Tamo su tople struje koje dolaze iz zagrijane površine tla odnijele kapljicu ( sada kao vodenu paru) čak još više gdje je zrak prilično hladan.

Kad se vodena para ohladila promijenila se natrag u tekućinu (proces kondenzacije). Ako je dovoljno hladno, pretvorit će se u sićušne kristale leda, takve kakvi tvore oblake ciruse. Vodena para se kondenzira na sićušnim česticama prašine, dima i kristalića soli i postaje dijelom oblaka.
 
 
 
 
OBLACI SU ZAPRAVO VELIKE KOLIČINE MALIH VODENIH ČESTICA
 
 
 
 
 
 
 
Nakon nekog vremena naša kap pomiješana s drugim kapima čini veću kap i pada na zemlju u obliku oborina. Gravitacija Zemlje ju pomaže privući na površinu. Kad jednom počne padati, postoje mnoga mjesta kamo kap vode može otići. Možda će se spustiti na list nekog drveta u kojem će slučaju ponovo ispariti i započeti svoj proces odlaska u oblak ponovo. Ako promaši list, još uvijek postoje mnoga mjesta gdje može dospjeti. Kap može dospjeti na komad suhe zemlje na ravnom polju. Tada započinje svoj put dolje u podzemlje kao podzemna voda. Kap će nastaviti kretanje (uglavnom niz brijeg) kao podzemna voda, ali putovanje može trajati nekoliko desetaka tisuća godina prije nego ponovo nađe svoj put prema oblaku.

Zatim, kap može biti ispumpana iz izvora i prskati ljetinu na polju, gdje će ili ispariti, teći zemljom do potoka ili se vratiti natrag u zemlju. Ili voda s izvora koja sadrži našu kap može završiti u dječjoj bočici kao voda za piće ili poslužiti za pranje automobila ili psa. S ovih mjesta ona može ići natrag ili u zrak, ili kanalizacijom u rijeke odnosno u ocean, ili natrag u zemlju.
 
Ali naša kap može biti i zemljoljubac. Većina oborina se zadržava na površini zemlje i postaju sastavni dio površinskih voda. Ako se kap spusti na urbano područje može završiti na krovu kuće, ići niz žlijeb i vašom cestom do ruba. Ako ju pas ili vjeverica ne popije, može rubom oteći u kanalizaciju i završiti u malom potoku. Vjerojatno je da će potok teći u veću rijeku i kap će započeti svoj put natrag u ocean.
 
Ako se ništa ne ispriječi na putu, putovanje do oceana ili barem do jezera će biti kratko gdje se ponovo može dogoditi isparavanje. Ali s više od 250 milijuna ljudi ovdje kojima je svima potrebna voda gotovo za sve, postoji velika šansa da naša kap bude pokupljena i upotrebljena prije nego se vrati u more.
 
Mnogo površinske vode se upotrebljava za navodnjavanje. Još više se upotrebljava u postrojenjima za proizvodnju energije za rashlađivanje električnih uređaja. Odatle može ići u rashladne tornjeve gdje isparava. To je slučaj kad govorimo o brzom povratku natrag u atmosferu kao vodena para. Ali možda će grad ispumpati kap u vodeni spremnik. Odatle kap može otići i pomoći vam oprati suđe, boriti se s vatrom, zaliti rajčice ili isprati vaš nužnik. Možda će mjesna čeličana ugrabiti kap ili će završiti u popularnom restoranu perući pod. Mogućnosti su neograničene – ali to kapi nije važno, jer će u svakom slučaju završiti natrag u prirodi. Odatle će nastaviti svoj ciklus i zatim opet u oblake, ovog puta možda završi u vašoj čaši.
 
Sretna knjiga - Internet trgovina