Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Sparta, Reljef, Špilja, Stanica, Aerobni organizmi, Arhiv, Mitologija, Ratni zločini, Totalitarizam, Estuarij, Perzija, Sumračnica, Jugo, Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Zakonik, Ljudska prava, Litosferne ploče, Apostoli, Rimsko graditeljstvo, Olimpijske igre, Arapska kultura, Inkvizicija, Globus, Romanizacija, Prozirnost, Sige, Ustav, Barbari, Glagoljaštvo, Religija, Kršćanski simboli, Klif, Demos, Termometar, Polja u kršu, Obalni reljef, Svemir, Republika, Moneri, Građa zemlje,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Moje mjesto cvjetnoga/svetoga imena
ĐURĐEVAC U LEGENDI I CVIJEĆU

Grad koji je ime dobio po Svetom Jurju, kojega slavi 23. travnja, diči se i svojom Legendom o Picokima, kulturnom priredbom što se održava od 1968. godine i cvjetnim zaštitnicama − đurđicama po kojima je i nazvana nagrada “Đurđek” za najljepšu okućnicu, balkone i poslovne prostore
 

ĐURĐEVČANI VOLE SV. JURJA I ĐURĐICE

Osjećajući radost što žive okruženi cvijećem, voćem i svakovrsnim biljem ljudi su u njihovu počast nadijevali imena svojim mjestima. Zagrebačka je Trešnjevka ime dobila po trešnjama, a jedan je proljetni cvijet prelijepih bijelih glavica osvojio Đurđevac. Premda je to ponosno podravsko mjesto ime dobilo po Svetom Jurju, koji se slavi 23. travnja i negdje se u našim krajevima kaže Jurjevo, a negdje Đurđevo, nije zaboravio đurđice koje cvatu baš o Svetome Jurju. Ima ih u samom gradu i u bilogorskim šumarcima, a njima u počast ustanovljena je nagrada “Đurđek” što se već desetak godina dodjeljuje u tome mjestu za najljepše uređene okućnice, balkone i poslovne prostore. Poznata uzrečica Reci to cvijećem rijetko je gdje u nas tako zaživjela kao što je u Đurđevcu.

DOĐI NA ĐURĐEVEČKI CVETNI FESTIVAL

Čast svome zaštitniku, Svetome Jurju, Đurđevčani su  ove godine prvi put iskazali i cvjetnim festivalom nazvanim Đurđevečki cvetni festival. Tog su dana i torte bile cvjetne (u obliku suncokreta), cvijeće je raslo od papira, luščinje (kukuruzovine), a u hotelu Picok poglede su privlačile I neodoljive đurđice od šlaga. Osim za cvijeće Đurđevčani žive i za svoju Picokijadu na kojoj je središnji događaj Legendu o Picokima. Picokijada se održava od 1968. godine u spomen na junačku prošlost mjesta.
 
PICOK SPASIO ĐURĐEVČANE

Prema legendi, radnja se događa u vrijeme napada turske vojske na đurđevačku utvrdu. Ulama-beg naišao je na žestok otpor đurđevačkih branitelja i odlučio se na dugotrajnu opsadu s izgladnjivanjem i branitelja i mještana. U okruženoj je tvrđavi hrane doista i nestalo i ostao je samo jedan pijetao, picok (pevčec, picek). Na prijedlog mudre starice pijetao je stavljen u top i ispaljen u turski tabor. Pomislivši kako Đurđevčani imaju hrane i za razbacivanje, Ulama-beg odustao je od opsade i kao svojevrsnu kletvu Đurđevčane je nazvao Picokima.
 
JESTE LI ZNALI?
 
Đurđevački peski ostaci su jedine hrvatske pustinje. U istočnom su dijelu grada i još se nazivaju Krvavi peski i hrvatska Sahara. Tu su vidljivi oblici pješčanih dina, a sačuvani su i jedinstveni primjerci flore i faune, među ostalim i 300 vrsta leptira. Godine 1963. proglašeni su posebnim geografsko-botaničkim rezervatom. Na ostacima je pustinje đurđevačka gradska četvrt koja se naziva Peski.
 
NAGRADNI ZADATAK

Živiš li u mjestu koje je ime dobilo po voćkama, cvijeću ili po svecima napiši sastavak i pošalji ga na našu adresu. Najbolje čekaju nagrade. Sretno!
kolumnist:
Maja Matković
Mama Maja mirotvorac
Sretna knjiga - Internet trgovina