Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Religija, Tlak zraka, Oblik zemlje, Atmosfera (zračni omotač), Olimpijske igre, Komunizam, Ponikve, Meridijani i paralele, Proročište, Rimski gradovi, Predromanika, Faraon, Rimska vojska, Holokaust, Perzija, Diktator, Mora, Grčka mitologija, Plemić, Pučki tribuni, Bratovštine, Vjetar, Atena, Arapska kultura, Gotika, Morske struje, Romanika, Imperijalizam, Filipike, Socijalizam, Helenizam, Križarski ratovi, Mitologija, Temperatura, Kora, Padaline, Plebejci, Pokrštavanje, Karolinzi, Salinitet,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Ne lutaj po šumi, već kreni u - Sveti Petar u Šumi
Maja Matković
Moje mjesto imena svetog: Sveti Petar u Šumi
 
Ne spominje se ovo mjesto u središtu Istre samo zbog pravopisnih pravila nego i zbog svoje kulture
 
MALO MJESTO VELIKE KULTURE

Nema zacijelo testa iz hrvatskoga jezika u kojem nije postavljena zamka s pisanjem mjesta koje ima oko tisuću stanovnika, ali i prijedlog u u svom imenu. No ne bismo ga nipošto trebali pamtiti po tome što smo izgubili bod na testu nego prije svega zbog njegove iznimne prošlosti. Ipak, treba još jednom ponoviti da se svi sastavni dijelovi u imenu toga mjesta pišu velikim početnim slovom osim prijedloga u. Nađete li npr. na internetskim stranicama drukčije napisano ime tog mjesta, znajte da nije ispravno. 
 
 
 
PRVI SPOMEN 1102.
 
Mjesto u samom  srcu Istre blizu je Pazina, a prvi se put spominje 1102. godine. U 17. je stoljeću bilo važno kulturno središte, a njegovu su povijest svojim djelovanjem obilježili pavlini. U središtu su mjesta samostan i barokna crkva sv. Petra i Pavla, u kojima se čuva i  čudotvorna slika jasnogorske Gospe. Zna se da su pavlini posebno njegovali ljubav prema Blaženoj Djevici Mariji  kojoj su posvećene njihove crkve i samostani, a najpoznatije je njihovo svetište Jasna Gora u Čenstohovi u Poljskoj. Kopiju ikone iz toga svetišta pavlini su ponijeli sa sobom, a u svijetu su poznate dvije kopije jasnogorske Gospe koje su proplakale. Jedna je u katedrali u Lublinu u Poljskoj, a druga u samostanu u Svetome Petru u Šumi.
 
OLTARI U DRVU

Barokna crkva u mjestu dovršena je i posvećena 1755. godine. Na glavnom su oltaru iz 1755. likovi apostola. Svi su oltari rezbareni u drvu i djelo su Pavla Riedla. Samostanske su zgrade zidane u različitim razdobljima, miješanjem stilova jedinstvenim u Europi. Nije međutim samo crkva razlog posjeta mjestu koje posljednjih godina ima jedan od najvećih priraštaja u Hrvatskoj. Razvija se i seoski turizam pa  će svakako biti zanimljiv posjet kraju koji je možda nekome od vas donio i negativan bod u testu iz hrvatskoga jezika.
kolumnist:
Maja Matković
Mama Maja mirotvorac
Sretna knjiga - Internet trgovina