Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Sige, Morske struje, Mezopotamija, Sumračnica, Metalno doba, Reljef, Diktator, Faraon, Grčka mitologija, Špilja, Bura, Apostoli, Kršćanstvo, Krški reljef, Knez, Globus, Genocid, Oblik zemlje, Ekvator, Moneri, Eolski reljef, Republikanizam, Katakombe, Rimska republika, Religija, Feudalna davanja, Tlak zraka, Rimsko graditeljstvo, Senior, vazal, Svemir, Muzej, Totalitarizam, Meridijani i paralele, Heleni (Grci), Sila teža, Jugo, Dualizam, Datumska granica, Komunizam, Vrijeme,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Duga je dugačka pruga
23. rujna stigla nam je jesen. To znači da će biti više kiše (negdje će reći dažda, dežda ili dežja), ali bit će i sunca. Katkad u isto vrijeme možemo vidjeti i kišu i sunce. Svi smo tada koji put na nebu, suprotno od sunca, vidjeli luk ili polukrug od šarenih prekrasnih boja, od crvene, na vanjskom rubu, do modroljubičaste na unutrašnjem rubu. Upoznat ću vas s time kako dugu nazivaju na kajkavskom narječju, upravo kako se govori u kalničkom kraju sjeveroistočno od Vrbovca pa do Virovitice, na Bilogori, u Moslavini i Podravini. Na tom području upotrebljava se preko dvadeset manje ili više različitih naziva za tu lijepu optičku prirodnu pojavu. (Uz riječ navodim kraj, ili kraj i jedno mjesto, gdje se riječ upotrebljava.)
 
doga - Podravina
prugla, progla, sproglja - Podravina (npr. Bregi kod Koprivnice, Molve), Bilogora (npr. Poljana kod Križevaca). U književnom jeziku postoji slična riječ pruga.
dundača - slavonska Podravina, Bilogora (npr. Prugovec kod Kloštra, Šandrovec) dunduvača - Podravina
huga - u starom kajkavskom rječniku iz 1740. godine, sastavio gaje pavlin Belostenec
puga - u kajkavskom rječniku iz 1742. godine, autor isusovac Jambrešić
blaga, blagva - Bilogora (Lemeš Križevački) bogorodica - Bilogora (Babotok)
Majke Božje trak, Majke Božje tračec - Bilogora, tračec znači 'mali trak, mala traka'
boži pasac - Krašić na Žumberku, pasac znači 'mali pas, pojas'
 
PRIJEDLOG ZA JEZIKOLJUPCE
 
Ako se u tvojem mjestu upotrebljava drukčiji naziv za dugu od ovih koji su ovdje navedeni, piši nam.
Postoji li u tvojem mjestu kakvo narodno vjerovanje o dugi? Na primjer, ljudi su vjerovali da će biti mnogo žita ako je u dugi najšira žuta boja.
Što misliš, čega će biti, po narodnom vjerovanju, mnogo ako je najšira crvena boja?
 
Mijo Lončarić
kolumnist:
Maja Matković
Mama Maja mirotvorac
Sretna knjiga - Internet trgovina