Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Škrapa, Kora, Obalni reljef, Romantizam, Ban, Grčki gradovi, Republika, Ratni zločini, Genocid, Eolski reljef, Knez, Krški reljef, Faraon, Plemić, Dualizam, Republikanizam, Mjesec, Legija, Kameno doba, Apostoli, Morske struje, Mezopotamija, Rimska vojska, Plima i oseka, Demos, Kralj, Prozirnost, Arhiva, Vrijeme, Rimsko graditeljstvo, Diktator, Bratovštine, Prvi svjetski rat, Pismo, Sige, Imperijalizam, Personalna unija, Arhiv, Zakonik, Katakombe,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Ostali sastojci
- sastojci čija je prisutnost u podlozi nužna da bi se postigli optimalni procesni uvjeti prilikom vođenja procesa u industrijskom mjerilu neke od njih mikrobne stanice mogu asimilirati, a mnoge utječu na rast i biosintezu i izdvajanje proizvoda, pa se prema tome mogu smatrati sastojcima hranjive podloge
 
POVRŠINSKI AKTIVNE TVARI – uz njihovu pomoć se netopljivi sastojci hranjive podloge emulgiraju u vodi; Nadalje, one izazivaju povećanu propusnost za stanične stijenke i aktiviraju mnoge enzime; najpoznatija TWEEN-grupa površinski aktivnih proizvoda, esteri glicerola s oleinskom i stearinskom kiselinom, sojin lecitin i drugi; postoje i neionske površinski aktivne tvari (neionski deterdženti)

ČVRSTE SUSPENDIRANE ČESTICE – za povećanje viskoznosti hranjive podloge ili služe kao mehanički držači za mikrobne stanice (npr. agar, papirna pulpa ili azbest, škrob, alginska kiselina); često povećavaju prinos i skraćuju proces; njihova primjena je najčešća u toranjskim reaktorima s lebdećim slojem

SREDSTVA PROTIV PJENE – suzbijaju pjenu koja nastaje tijekom aerobnih mikrobnih procesa; obično se ne dodaju na početku procesa već kada se u reaktoru/fermentoru razvije određeni volumen pjene; važno je da ne smiju bitno smanjivati volumetrijski koeficijent prijelaza kisika KLa niti utjecati na boju, okus i miris, te moraju biti otporni na sterilizaciju toplinom; ne smiju biti previše topljiva u vodi tako da ih se može dodavati u vrlo malim koncentracijama sredstva protiv pjene su:
  • alkoholi
  • esteri
  • masne kiseline
  • silikoni
  • sulfiti i sulfonati
  • mješovita sredstva
ANTISEPTICI – rijetko se dodaju u hranjive podloge, iznimka je proizvodnja vina (sumporenje vina), niže koncentracije SO2 nisu toksične
za vinske kvasce ali ubijaju većinu drugih nepoželjnih mikroorganizama; u
zagađenu melasu dodaje se antiseptik na bazi klora najčešće Nahipoklorit, pri proizvodnji bioloških insekticida dodaje se furazolidin koji nije toksičan za bakteriju Bacillus thuringiensis ali inhibira rast faga itd.

TOKSINI
– se NE dodaju u podlogu ali ih često treba ukloniti iz podloge; najčešće su sirovine zagađene toksinim plijesni (aflatoksini, deoksinivalenol, zearalenon, patulin, diacetoksiscipenol, penikolna kis.)
Sretna knjiga - Internet trgovina