Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Vrijeme, Ustav, Obalni reljef, Plebejci, Polja u kršu, Pučki tribuni, Ekvator, Bura, Obitelj, Jezgra, Feudalna davanja, Škrapa, Reljef, Križarski ratovi, Legija, Rimska republika, Kameno doba, Prvi svjetski rat, Povijesni izvori, Republika, Senior, vazal, Eolski reljef, Civilizacija, Ponikve, Globus, Romanizacija, Religija, Republikanizam, Geografska karta, Knjižnica, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Močvare, Knez, Holokaust, Romanika, Hramovi, Grčki gradovi, Mjerilo, Prozirnost, Krunidba,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Dupini u Jadranu
Dupini su sisavci, unatoč izgledu koji uvelike podsjeća na ribe. Za razliku od riba, oni nemaju škrge, već «nos», tj. otvor na leđima kroz koji udišu zrak. Upravo je njihova potreba za zrakom razlog što ih često viđamo na površini mora. Dupini su vrlo inteligentna stvorenja (neki ih smatraju najinteligentnijim životinjama), društveni su i žive u zajednicama. Majke rađaju živo mlado te se o njemu brinu dok ne naraste.
 
MORE TREBA ČUVATI, A NE ONEČIŠĆAVATI
 
Na žalost, kao i brojnim životinjskim vrstama i dupinima prijeti izumiranje. Za sve je ponovno kriv čovjek: onečišćavajući more i pretjerano loveći ribu, ostavlja osjetljivim dupinima sve manje prostora za život i sve manje hrane. Kako bi se spriječio nestanak te vrste, širom svijeta otvaraju se instituti koji proučavaju njihov život i navike te upozoravaju da se mora u kojima dupini obitavaju zaštite.
 
ŽIVOT DUPINA OKO CRESA I LOŠINJA
 
Hrvatska se može pohvaliti zajednicom dobrih dupina koja naseljava Jadransko more u okolici Cresa i Lošinja. Proučavanje te zajednice započeli su hrvatski i talijanski znanstvenici 1987. godine, potpomognuti volonterima iz brojnih zemalja. Oni se svake godine okupljaju u Velom Lošinju, odakle brodovima kreću na cjelodnevno druženje s tim životinjama.
 
LEĐNE PERAJE ZA PREPOZNAVANJE I RAZLIKOVANJE
 
Glavna oprema kojom se služe jesu fotoaparati. Budući da se dupinima ne žele previše približiti i uznemiravati ih, naknadno proučavanje snimaka jedini je način da prepoznaju životinje koje su sreli. Smatra se da između Cresa i Lošinja živi otprilike 150 dupina, a većina već ima i imena. Vivian, Kate, Riba itd. Prepoznavanje inače vrlo sličnih primjeraka omogućuju urezi i ožiljci na leđnoj peraji, dijelu tijela koji se vidi kad izlaze na površinu udahnuti zrak.
 
JEZIK DUPINA
 
Osim što se fotografiraju, proučava se njihovo ponašanje, govor tijela, način disanja, veze unutar zajednice i sl. Snimaju se piskutavi zvukovi koje ispuštaju i koje znanstvenici pokušavaju dovesti u vezu s aktivnostima ovih životinja. Razumijevanje tih znakova pomoglo bi razumijevanju «dupinskog» jezika.
 
POSVAJANJE LOŠINJSKIH DUPINA
 
Zbog velikog interesa nije lako postati volonter u istraživačkom projektu. Stoga je ljubiteljima životinja pružena mogućnost «posvajanja» nekog od lošinjskih dupina. Novčanim prilogom od 50 njemačkih maraka mogu potpomoći istraživanje, a zauzvrat dobiti fotografije «svoga» dupina i majicu na kojoj je naslikan te dvaput godišnje primati informacije gdje je viđen i što radi.
 
KAKO SE PONAŠATI PRI SUSRETU S DUPINIMA?
 
Susretnete li negdje dupine, vodite računa o nekim pravilima ponašanja.
Ako im se želite približiti, činite to polako, krećući se usporedno sa smjerom njihova kretanja.
 
Izbjegavajte nagle promjene smjera i brzinu koja bi ih mogla uznemiriti.
Ne približavajte se dupinima koji imaju mlade.

Zbog svoje i njihove sigurnosti izbjegavajte plivanje s njima, nemojte ih hraniti ni dodirivati.

dobri dupini – vrsta dupina
volonter – onaj tko besplatno obavlja neku službu zato što to voli ili se želi usavršiti u svome poslu.
 
Pripremila: Maja Kraš
Magali Claussner-Petit
"Seksualnost tinejdžera"
Ida Mati
"Glas za zemlje spas"
Sretna knjiga - Internet trgovina