Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Plima i oseka, Genocid, Anaerobni organizmi, Datumska granica, Kmet, Benediktinci, Termometar, Plebejci, Škrapa, Plemić, Legenda, Olimpijske igre, Plašt, Klif, Mjesec, Atmosfera (zračni omotač), Ratni zločini, Reljef, Geološka doba, Romanika, Glagoljaštvo, Muzej, Građa zemlje, Klasicizam, Pad zapadnog rimskog carstva, Republika, Mitologija, Kompas, Unitarijanizam, Romanizacija, Eolski reljef, Gotika, Holokaust, Rimsko graditeljstvo, Filipike, Arhiva, Personalna unija, Komunizam, Povijest, Vjetar,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Potpuna indukcija
Ako se analiziraju svi pojedinačni slučajevi i objekti i potom se donese općeniti sud na osnovu toga, ovo predstavlja potpunu in­dukciju. Općeniti sud dobiven ovim metodom je siguran. U zbilji, ovakva indukcija se oslanja na skrivenu dedukciju. Naprimjer, kada se kaže: “Svaki geometrijski oblik je ograničen zato što su svi okrugli i ug­lasti oblici ograničeni.” Iako je naizgled gornji općeniti sud dobiven iz­vođenjem zaključka od pojedinačnih slučajeva, u stvarnosti ovo iz­vođenje zaključka se vraća na jedan disjunktivni i dva kategorična suda, na sljedeći način:

Svaki geometrijski oblik je okrugao ili je uglast. (disjunktivni sud)  
Svaki okruglasti oblik je ograničen. (prvi kategorični sud)
Svaki uglasti oblik je ograničen. (drugi kategorični sud)
Svaki geometrijski oblik je ograničen. (rezultat)

U ovom primjeru dva kategorična suda predstavljaju veću univerzalnu primjesu dedukcije. Na osnovu njih određen je sud za svaki geometrijski oblik, što ustvari predstavlja dedukciju, a ne indukciju.
Magali Claussner-Petit
"Seksualnost tinejdžera"
Ida Mati
"Glas za zemlje spas"
Sretna knjiga - Internet trgovina