Naslovnica
Vrati me korak natragZvrkov portal - početna stranica
Zatvorili školu usred Zagreba
 
 
Grad Zagreb, odnosno Gradski ured za obrazovanje, donio je odluku da se u Osnovnu školu Ivana Gundulića u Gundulićevoj ulici više ne mogu upisivati prvašići. Škola se zatvara, odnosno čeka se da roditelji ispišu djecu ili kao osmaši iziđu iz škole.
 
 
KOME SMETAJU ŠKOLE, UČITELJI...
Često se u našoj javnosti spekulira sa zatvaranjem škola kada se učitelji počnu boriti za svoja prava, plaće, božićnice, regrese... Tad se počne pričati da je učitelja previše, a premalo učenika, uz to, učitelji ionako ne rade ništa, poglavito ne u sve manjim hrvatskim razredima. A imaju veelike praznike! Učitelji, naravno!? U Hrvatskoj zaista vlada Bijela kuga, premalo se djece rađa, ali mali razredi su dobri, poboljšavaju uvjete učenja, nastava je sve bliža individualiziranoj, olakšan je grupni rad i rad u parovima. Ne mora se raditi samo frontalno. Zadnjim izmjenama Zakona o osnovnoj školi omogućeno je formiranje razreda i s 18 učenika. No kao iz vedra neba došla je vijest da se zatvara, ukida, jedna škola. Ne područna škola s jednim đakom na otoku ili u Gorskom kotaru, područjima koja stoljećima gube svoje stanovnike. Niti je riječ o školi na području od posebne državne skrbi, koje čeka ista sudbina kao i otoke.
 
 
ZAR ZAGREB IMA PREVIŠE ŠKOLA?
Ukida se škola u središtu Zagreba, u Gundulićevoj ulici. Škola sa 296 učenika. Zagrebački centar grada kao i centri svih gradova imaju staro stanovništvo, ali ova odluka Grada Zagreba čini se preoštrom. Male učenike bi trebali zamijeniti veliki učenici, srednjoškolci, koji nemaju adekvatne uvjete u svojim prenapučenim školama. Ili je to samo dimna zavjesa jer radi se o atraktivnom prostoru u središtu grada. Možda se škola na kraju pretvori u šoping centar. Prokleto je preblizu je projektu Cvjetni trg. Ili je ovo zatvaranje izlobirala neka upravo srednja škola. Ili koja osnovna škola...
Gradu Zagrebu nedostaju škole, dječja i školska igrališta, dvorane. U Zagrebu se škole trebaju graditi, a ne ukidati. Što tek čeka škole izvan Zagreba koje imaju upola manje učenika. Pa i manje. I obećaje se gradnje škole na Kajzerici. Na kojoj bi se trebao graditi i novi, zamjenski, Dinamov stadion. A najvjerojatnije neće. Stadion. A škola!? Zamjenski stadion, zamjenska škola! Možemo li vjerovati da će graditi oni koji zatvaraju!? A Grad Zagreb, kako izvješćuje dnevni tisak, kupuje skupe automobile od 300 ks! A Osnovna škola Ivana Gundulića u Gundulićevoj ulici je tom istom gradu prevelik trošak. I na kraju, znači li ukidanje ove škole da i Ivan Gundulić ostaje bez svoje škole u glavnom gradu svih Hrvata!?
 
 
Goran Marjanović
Prethodne kolumne
   » Bijeg iz škole?! I ja bih, ponekad!
   » Početak školske godine
kolumnist:
Goran Marjanović
Goran i gosti
Vježbajmo zajedno
Znam što želim
Sretna knjiga - Internet trgovina