Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Riječni (fluvijalni) reljef, Kora, Inkvizicija, Stanica, Ekvator, Ledenjački reljef, Faraon, Kralj, Ponikve, Piramide, Atmosfera (zračni omotač), Republikanizam, Geografska karta, Grčki gradovi, Pismo, Ustav, Legija, Unitarijanizam, Konzul, Sparta, Svemir, Religija, Demos, Plima i oseka, Močvare, Benediktinci, Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Personalna unija, Arapska kultura, Totalitarizam, Kršćanski simboli, Povijesni izvori, Povijest, Feudalizam, Sila teža, Klasicizam, Termometar, Kolonizacija, Aerobni organizmi, Župan, županije,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Sasanidi
Nakon velike pobjede nad Artabanom V 224. g. po Kr. Ardesir I proglasio se kraljem nad kraljevima. Sasanidska dinastija, nazvana tako prema Sasanu, jednom od njegovih predaka, preuzela je vlast u Iranu i stvorila carstvo koje je na Istoku bilo jedina ozbiljna prijetnja Rimskome Carstvu. Sasanidi potječu iz Farsa, domovine Ahemenida, čiju su slavnu prošlost prihvatili kao svoju i jačali carstvo, uspostavljajući i obnavljajući staru iransku tradiciju. Zoroastrizam je ponovno postao državnom religijom. Sasanidsko su carstvo obilježili sukobi s Rimom. Šapur I (241 - 272. g.) pobijedio je tri rimska imperatora: Gordijan III poginuo je u bitki s perzijskom vojskom, Valerijan je zarobljen i prvi je rimski car koji je pao u ruke neprijatelja, a Filip je poražen.
 
 
U razdoblju Sasanida carska je umjetnost dosegla procvat – a središte njezina zanimanja je slavljenje kralja i isticanje njegova božanskog bića. Na velikim pećinskim reljefima prikazan je kako prima kraljevske insignije od Ahura Mazde; kada sjedi na prijestolju prilikom audijencije njegova je božanska priroda istaknuta zvjezdanim simbolima; njegove se vrline slave u prikazima lova na divlje životinje ili prikazima bitaka u kojima poražava neprijatelje. Ta želja za isticanjem apsolutne moći osobito je zamjetljiva u monumentalnoj arhitekturi palača u Firuzabadu i Ktesifonu, zidovi kojih su obloženi mramorom, statuama i reljefima od štuka, mozaicima i freskama. Ista se ideologija moći očituje na reprezentativnom, bogato ukrašenom i djelomice pozlaćenom srebrnom posuđu. Ti su predmeti izvan Irana također bili vrlo cijenjeni kao diplomatski darovi i statusni simboli.
Sretna knjiga - Internet trgovina