Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Obalni reljef, Egejske civilizacije, Padaline, Sige, Religija, Meridijani i paralele, Škrapa, Konzul, Feudalizam, Morske struje, Rimska vojska, Sparta, Rimska republika, Polovi, Mezopotamija, Jugo, Polja u kršu, Reljef, Republika, Planeti, Računalo, Anaerobni organizmi, Ponikve, Personalna unija, Piramide, Delta, Koncentracijski logor, Pad zapadnog rimskog carstva, Rimski gradovi, Bura, Plašt, Genocid, Estuarij, Suverenitet, Geološka doba, Totalitarizam, Dualizam, Holokaust, Atena, Plebejci,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Stepenasta piramida
Možda slika na desnoj strani izgleda neobično za određene ljude koji su vidjeli slike egipatskih piramida. Ova piramida je drugačija. Zovu je stepenasta piramida.

Negdje sredinom 2600. p.n.e., kralj Džoser započeo je plan za svoj pogreb. Pozvao je svojega savjetnika Imotepa, koji je bio i vrlo dobar arhitekt, da napravi njegovu grobnicu. Do tada su kraljevske grobnice bile ravne i prekrivene ciglama od blata. Imotep je napravio veličanstvenu, otporniju grobnicu za kralja – nije upotrijebio blato, već kamene cigle.

Ne zna se je li Imotep isplanirao dizajn prije nego što je započeo gradnju ili se je tome domislio kako su radovi uznapredovali. Dok su gradili, konstruktori su postavili jednu ravnu strukturu na drugu. Također su napravili svaku razinu nekoliko stopa manju nego razinu ispod nje.
 
Konačno je Imotep završio gradnju. Oko osamdeset stopa pod zemljom nalazila se je prostorija za kraljevu grobnicu. Kameni zid dužine jedne milje i visine 33 stopa okruživao je grobnicu. Zid se je sastojao od 14 vrata, ali samo jedna su bila otvorena.

Arhitekti kasnijih razdoblja iskoristili su Imotepovu ideju i napravili piramide koje su bile impozantnije. S kraljem Džoserom započelo je razdoblje gradnje piramida koje je trajalo više od tisuću godina. Ljudi su počeli graditi piramide u starom kraljevstvu. Više od 80 piramida preživjelo je do današnjih dana.
Sretna knjiga - Internet trgovina