Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Pad zapadnog rimskog carstva, Glagoljaštvo, Građa zemlje, Obalni reljef, Drugi svjetski rat, Delta, Legenda, Meridijani i paralele, Moneri, Geološka doba, Grčki gradovi, Republikanizam, Povijesni izvori, Sige, Religija, Knjižnica, Rimska republika, Pučki tribuni, Egejske civilizacije, Ban, Kršćanski simboli, Ustav, Svemir, Koncentracijski logor, Krški reljef, Polovi, Sparta, Kompas, Aerobni organizmi, Diktator, Jezgra, Rimsko carstvo, Crta (lenta) vremena, Mjerilo, Oblik zemlje, Jugo, Suverenitet, Unitarijanizam, Genocid, Rimski gradovi,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Knez Branimir - papi odan vladar
Nakon što je Zdeslav uz pomoć Bizanta protjerao Domagojeve sinove i tako postao pravi bizantski igrač, razočarani i nezadovoljni hrvatski narod odlučuje 879. godine kneza Zdeslava srušiti s prijestolja te dovesti kneza Branimira. Zato se knez Branimir odmah odlučno odijelio od Bizanta te je zajedno s ninskim biskupom Teodozijem poslao pismo papi Ivanu VIII., u kojem su mu obojica u svoje i u ime hrvatskog naroda izrazili odanost i povratak prijestolju svetoga Petra apostola. Zajedničko pismo kneza Branimira i biskupa Teodozija veoma je razveselilo papu.
Na blagdan Uzašašća Gospodnjega 21. svibnja 879. g. papa Ivan VIII. služio je svetu misu u kojoj je podigao ruke k nebu i blagoslovio Branimira, sav hrvatski narod i svu njegovu zemlju. Tom svetom misom papa Ivan VIII. priznao je nezavisnost hrvatske države, što je u to doba predstavljalo međunarodno priznanje. Tada je hrvatski narod zauvijek potvrdio vjernost katoličkoj crkvi i vjeru u Boga koji će im u kasnijim teškim i krvavim ratovima s Turcima dati snagu da postanu predziđem kršćanstva.
Mlečanima je smetala jaka i nezavisna Hrvatska pa su je pokušali ratom slomiti, ali su ih 887. godine Neretvani razbili u boju kod Makarske ubivši dužda Petra Candiana. Nakon tog poraza Mlečani su morali plaćati godišnji danak Hrvatima i Neretvanima za slobodnu plovidbu i trgovinu. "Danak mira" plaćali su i dalmatinski gradovi i otoci, a Hrvatska se snažno razvijala u miru i dobrim susjedskim odnosima.
Jaka Hrvatska je pružila utočište Metodovim učenicima koji su bili protjerani iz Moravske. Otada se u crkvama Dalmatinske Hrvatske pored latinskog jezika širio slavenski crkveni jezik i slavensko pismo glagoljica. Tako su Metodovi učenici utjecali na razvoj hrvatske narodne kulture, osobito u krajevima zapadne Hrvatske. Na gredi iz Šopota kod Benkovca zabilježen je latinskim jezikom "BRANIMIR", najstariji spomen hrvatskog imena u narodnom obliku.
Vjekoslav Majer
"Grič u suncu, grič u sjeni"
Sretna knjiga - Internet trgovina