Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Helenizam, Koncentracijski logor, Anaerobni organizmi, Knjižnica, Planeti, Konzul, Križarski ratovi, Heleni (Grci), Mitologija, Personalna unija, Ekvator, Delta, Kmet, Legenda, Arapska kultura, Župan, županije, Muzej, Arhiva, Moneri, Termometar, Pismo, Pokrštavanje, Polovi, Prozirnost, Prosvjetiteljstvo, Suverenitet, Kršćanski simboli, Piramide, Arhiv, Sumračnica, Mezopotamija, Močvare, Ledenjački reljef, Bratovštine, Legija, Rimska vojska, Ljudska prava, Benediktinci, Povijest, Kompas,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Indijska zvijezda
Jesi li vidio padajuću zvijezdu? Ponekad je to moguće. Pogotovu kada vidiš našu indijsku zvijezdu kornjaču!
 
Zlatna zvjezdasta struktura na sivkastom oklopu koja privlači pogled dala je ime ovoj vrsti. U svom prirodnom okolišu, među vlatima trave u šumama, obilježja njenog oklopa su izvrsna maska. Znanstveno ime za indijsku zvijezdu kornjaču je Geochelone elegans.
 
 
Danas su ove lijepe životinje otimane iz svog prirodnog okoliša kako bi bile prodavane na mnogim tržištima i trgovinama za kućne ljubimce. Sama Indija ima oko 20.000 živućih primjera. Neke završavaju kao zdjele u kojima se može kuhati, no, najviše njih se prodaju kao kućni ljubimci. Zbog nedostatka odgovarajuće njege i prehrane ove životinje ugibaju za šest mjeseci. Ova kornjača je svejed. Jede i insekte i biljke.
Najviše jede korijenje i vlati različitih trava, a također jede i voće. Poznato je da jedu i muhe, mušice i druge insekte. One su jake i otporne na vremenske promjene. Tijekom relativno hladnog vremena one mogu preživjeti tako što će jednostavno mirovati. Zvijezda kornjače mogu živjeti bez hrane dugo razdoblje u svom prirodnom okolišu.
 
Uništavanje okoliša, uništavanje šuma radi kultivacije ili radi izgradnje kuća također doprinosi istrebljenju ove vrste. Mada zakon štiti Indijsku zvijezdu kornjaču i dalje se ona drži kao kućni ljubimac u javnosti. U velikim trgovinama u velikom broju gradova lako je pronaći ove kornjače u kavezima i kako bivaju prodavane u dućanima za kućne ljubimce širom svijeta.
 
Zvijezda kornjače se pare za vrijeme monsuna. Ženka kornjača može izleći  leglo od 5 do 8 jaja kopajući plitku rupu u zemlji pokrivajući je sa blatom. Ponekad ženka može izleći do 10 takvih legla. Mladunci čekaju kišnu oluju kako bi se blato razmekšalo i kako bi se mogli probiti preko njega. Mužjaci kornjača brane svoj teritorij vrlo agresivno. Razvojem svjesnosti o opasnom stanju vrsta je jedini način da se osigura opstanak mnogih vrsta u Indiji.
Sretna knjiga - Internet trgovina