Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Kmet, Egejske civilizacije, Inkvizicija, Provincija, Plima i oseka, Grčki gradovi, Pad zapadnog rimskog carstva, Helenizam, Plemić, Ban, Računalo, Riječni (fluvijalni) reljef, Eolski reljef, Prozirnost, Senior, vazal, Sila teža, Kora, Atena, Feudalizam, Estuarij, Pučki tribuni, Ljudska prava, Rimska republika, Jezgra, Glagoljaštvo, Ponikve, Republika, Benediktinci, Arapska kultura, Tlak zraka, Filipike, Bizant, Apostoli, Religija, Svemir, Republikanizam, Prvi svjetski rat, Obitelj, Knez, Proročište,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Deset veličanstvenih
Jučer sam u parku čuo zanimljiv razgovor koji se na kraju skoro pretvorio u svađu. Sakrio sam se iza drveta i prisluškivao djevojčicu i dva dječaka (znam da nije pristojno prisluškivati, ali što mogu kad sam znatiželjan!). Raspravljali su tko je od njih naj... naj... Plavokosi se dječak počeo hvaliti: - Ja sam najjači, jači sam od Popeyea! – Nema veze – dodao je drugi dječak – ja sam najbrži, jurim sto na sat. Djevojčica se progurala između njih i zadovoljno rekla: - A ja sam najviša!
 
Maleni rekorderi još su dugo raspravljali tko je u čemu NAJ, a ja sam odjurio do naše zvrkoveterinarke Suzane, koja mi je cijeli dan pričala o naj... naj... životinjama. Vi čitajte, a ja žurim u zoološki vrt. Vaš Zvrk.
 
1. NAJVEĆA ŽIVOTINJA
GOSPODAR MORA – PLAVETNI KIT

Najveća životinja koja je ikada živjela je plavetni kit. Prosječno naraste do dužine od 25 metara i težine oko 109 tona. Najveći nađen primjerak bila je ženka duga 29 metara i teža od 158 tona. Ženke su uvijek veće od mužjaka. Najveći plavetni kit, koji je težak 150 tona, ima srce težine oko 450 kilograma. Tijelom mu kruži 6400 kg krvi. Srce mu je veliko poput Volkswagenove bube (auto), a kroz njegovu aortu (glavna krvna žila) mogao bi puziti čovjek.
 
2. NAJVEĆA KOPNENA ŽIVOTINJA
SIMPATIČNI DIV – SLON

Najveća kopnena životinja je afrički slon. Visok je 3 metra, a teži oko 6 tona. Ima ogromne uši duge 1,5 metara, koje oblikom podsjećaju na afrički kontinent. Dnevno pojede 130 do 260 kg biljne hrane. Zbog svoje građe i težine slon ne može skakati ili galopirati, ali zato može vrlo brzo hodati – do 30 km na sat.
 
3. NAJMANJA ŽIVOTINJA
OKOM NEVIDLJIVI – PROTISTI

Najmanje životinje su vrlo jednostavna, sičušna bića koja žive u kapljici vode,  zraku, zrncu prašine i sl. Sastoje se od samo jedne stanice i zovu se protisti. Tako su maleni da ih se ne može vidjeti golim okom.
 
4. NAJBRŽA ŽIVOTINJA
MACA JURILICA – GEPARD

Najbrža životinja je indijski gepard koji može trčati brzinom oko 104 km na sat. Za razliku od drugih mačaka, gepard ne može uvući pandže u jastučiće: pandže su mu uvijek ispružene, što mu omogućuje bolji odraz. Stoga je već na početku utrke brži od ostalih životinja.
 
5. NAJSPORIJA ŽIVOTINJA
LJENIVAC I SPUŽVA SPORIJI OD PUŽA

Malobrojne su životinje koje se ne kreću. Spužve, na primjer, cijeli život prožive učvršćene na jednoj stijeni. Jedna od najsporijih životinja koje se kreću je ljenivac. Živi na drveću, a većinu života provede viseći naglavačke na granama za koje se drži jakim pandžama. Spada u noćne životinje – dan provede spavajući.
 
6. NAJVIŠA ŽIVOTINJA
PJEGAVA LJEPOTICA – ŽIRAFA

Najviša je žirafa: visine 6 m i težine 1270 kg. Vrat joj je iznimno dugačak, a zanimljivo je da ima sedam vratnih kralješaka kao i čovjek. Prednje su joj noge malo duže od stražnjih.
 
7. NAJMIRISNIJA ŽIVOTINJA
SMRDLJIVAC SE BRANI SMRADOM

"Najmirisniji" su smrdljivci koji svojim smradom tjeraju sve svoje neprijatelje. Omamljivu uljevitu tekućinu, koju proizvode dvije podrepne žlijezde (organi koji stvaraju ili izlučuju tjelesnu tekućinu), mogu stezanjem mišića ištrcati na udaljenost od čak 3 metra.  Smrad dugo traje i teško ga se riješiti. Takvo oružje nema nijedna životinja.
 
Pernate ljepotice – ptice
 
8. NAJVEĆA PTICA
NOJ JE NAJ, A NE LETI

Najveća i najteža ptica je noj: visok je 2,7 m i težak oko 156 kg. On je ujedno najbrža ptica koja ne može letjeti. Najbrži je trkač od svih životinja. Ženka snese jaja veličine 11 x 18 cm, teška oko 1,3 kilograma.
 
9. NAJMANJA PTICA
KOLIBRIĆ JE PTIČICA SITNA POPUT LEPTIRIĆA

Kolibar, kojega češće nazivamo kolibrić, najmanja je ptica: da bi letio, mora zamahnuti čak 55 do 75 puta svake sekunde! Najveći kolibar živi u Južnoj Americi i težak je samo 20 grama. Najmanji je primjerak veličine pčele.
 
10. PTICA S NAJ VIDOM
ORAO NE TREBA NAOČALE

Orlovi imaju 5 do 6 puta oštriji vid od čovjeka i mogu uočiti žrtvu s vrlo velikih udaljenosti. Iako maju odličan vid i sluh, njuh im je vrlo slab.
 
Pripremila: Suzana Hađina, dr. vet. med.
 
(Arhiva časopisa Zvrk)
Sretna knjiga - Internet trgovina