Početna stranica Pošalji email Verzija za ispis
Različito shvaćanje žensko-muškoga prijateljstva

Postoji li između muškarca i žene nešto što se može nazvati prijateljstvom? Odnosno, nešto što je - samo prijateljstvo? Nema sumnje, postoje različite vrste prijateljstva, a muškarci i žene različito gledaju na taj pojam.

No, činjenica je  da je muško-ženski odnos vrlo teško održiv kao "samo prijateljstvo". Stav da muškarac i žena ne mogu biti prijatelji potječe, doduše, iz nekog drugog vremena, kada su žene ostajale kod kuće kako bi kuhale i čuvale djecu, dok su muškarci zarađivali za život. Od tih vremena puno se toga promijenilo, a žene i muškarci postali su (gotovo) ravnopravni u većem dijelu svijeta. Kako funkcioniraju kao jednaki, olakšano im je i međusobno druženje - češće dijele zajedničke interese, bave se sličnim stvarima, mogu ravnopravno razgovarati o mnogim temama. Dakle, vrlo je lako ostvariti vezu. Problem leži u tome kako odrediti granice i pravila. Pojam prijateljstva žene i muškarci ne shvaćaju ni u kom pogledu jednako. Za ženu pojam prijateljstva se temelji na povjerenju prije svega. Opće je poznato da žene vole svoje vrijeme s prijateljicama provoditi uglavnom u priči, dok su muškarci više okrenuti ka - djelima (nogometu, gledanju televizije i slično). Ipak, ima situacija u kojima i muškarci traže nekog s kim će podijeliti svoje probleme.

Jedini problem prijateljstvu – seksualna privlačnost

Ukoliko se radi o drugoj ženi, muškarac će se teško povjeriti svojoj djevojci ili supruzi, a prva osoba kojoj će se tada obratiti je - prijateljica. Ili pak potpuno nepoznata žena kojoj će ispričati svoju životnu priču, a koja će ih razumjeti i savjetovati. No, najveći problem u muško-ženskom prijateljstvu je, pogađate, seks. Seksualna privlačnost prava je i najveća prijetnja ovakvim odnosima. Ukoliko ijedna strana to osjeća, prijateljstvo prestaje biti "samo prijateljstvo". Čak i u tom slučaju iz "miješanog" prijateljstva, svakako, koristi imaju i muškarci i žene. One kod muškaraca vole to što sve teče glatko, bez puno komplikacija, a oni se ženama mogu povjeriti bez straha od ismijavanja. No, žongliranje između romantičnih, seksualnih i prijateljskih osjećaja može biti vrlo teško.

Čest je slučaj da muškarci glume prijatelja, iako uistinu žele biti ljubavnici. Mediji svakako ne pomažu miješanim prijateljstvima, a znamo da oni uvelike utječu na svako područje našeg života. Filmski primjeri oduvijek nam govore kako ovakva prijateljstva (osim ako je u pitanju homoseksualna orijentacija) uvijek završe seksom ili romantičnom vezom. Sjetimo se samo filma "Kad je Harry sreo Sally" ili novijih primjera poput Sama i Diane iz "Kafića Uzdravlje", te Monice i Chandlera iz serije simboličnog naziva "Prijatelji". A film "Neka druga ljubav", u kojem Madonna zatrudni sa svojim prijateljem homoseksualcem, opovrgava čak i teoriju s homoseksualcima u prijateljskim odnosima.  Uistinu, platonska ljubav muškarca i žene koja se može definirati kao "samo prijateljstvo" nije jednaka jetiju, odnosno realno je očekivat da je moguća i da postoji. Prijateljstvo dolazi u raznim oblicima i veličinama.

U teoriji ne postoji razlog zašto ovakva prijateljstva ne bi mogla postojati. No, činjenica je da su malobrojna i da je razlog raskidanja većine seksualna privlačnost. Muško-žensko prijateljstvo možda je vrlo lako započeti, ali je za nastavak i razvoj ovakvog odnosa vrlo važno da obje strane u glavi imaju - samo prijateljstvo.

» SRETAN DAN GRADA ZAGREBA
»
» Kako razgovarati s depresivnima
» Združenim snagama u boj protiv anoreksije i bulimije
» Bulimija - bikovska glad ne hrani tijelo
» Kako prepoznati svoju seksualnu orijentaciju
» Činjenice o pušenju
» Anoreksija opasno napada!
» Liječenje poremećaja u prehrani
» Marihuana – prijatelj ili neprijatelj
» Što je pravi, dobar seks?
» Alergija na alkohol: Postoji li tako nešto?
» Veza između samopovrijeđivanja i suicidnog ponašanja kod mladih ljudi
» Zajednički objed - obiteljska svetkovina
» Odnos - ponos
» San dug 100 godina - samo u bajci
» I Pipi Duga Čarapa ne zna tko ju je rodio
» Batina izašla iz raja?
» Mama i tata, ja se ne rastajem
» Seksualne disfunkcije (strah i anksioznost)
» Preživjeti prometnu nesreću
» Umjetnost ukrašavanja tijela uz puno opreza
» Odsjek za sprečavanje nereda na sportskim natjecanjima
» Sigurna večer
» Trebaju li tinejdžeri u školu poslijepodne jer je to – zdravije?
Poticaj