Početna stranica Pošalji email Verzija za ispis
Odsjek za sprečavanje nereda na sportskim natjecanjima


Ne pomaže makeover s kapuljačama

Neredi na sportskim natjecanjima, osobito na nogometnim utakmicama, česti su i sa sportom nemaju nikakve veze. Da bi se spriječilo nasilje na stadionima i oko njih, odnosno da bi pravi ljubitelji sporta mogli uživati u utakmicama brinu su djelatnici MUP-a, Odsjeka za sprječavanje nereda na sportskim natjecanjima.

To je jedan od mlađih odsjeka, osnovan 1. kolovoza 2006. godine, kao dio obveze u pristupanju Europskoj uniji. Naime, sve zemlje članice Unije u sastavu policije imaju takvu službu. Za razgovor smo zamolili Ivicu Porubića, voditelja Odsjeka.

EU i Hrvatska zajednički u akciji

Koje su osnovne zadaće Odsjeka za sprječavanje nereda na sportskim natjecanjima?
Osnovna je zadaća praćenje svih zbivanja u vezi sa svim sportskim natjecanjima u Hrvatskoj. U nas i u svim državama EU 99 posto problema povezano je s praćenjem nogometnih utakmica. Odsjek djeluje kao krovna organizacija u Ministarstvu i naša se uloga ogleda u tome da koordiniramo rad interventne policije u policijskim upravama, koje su naše operativne službe. U svakoj PU postoje djelatnici koji su zaduženi za praćenje problematike vezane uz pojedini nogometni klub i navijačke skupine vezane uz taj klub.

Je li za rad u vašem odsjeku potrebna posebna policijska izobrazba?
Osnovni je preduvjet za uspješan rad u Odsjeku određeno iskustvo stečeno u osiguranjima sportskih natjecanja. Nema posebne škole za našu službu, mi svoja znanja uglavnom temeljimo na već spomenutu iskustvu, a usavršavamo se na međunarodnim seminarima na razini EU, gdje se upoznajemo s novostima u radu, razmjenom podataka i napredovanjem u komunikaciji.

Dakle, pratite svjetske trendove?
Da, to smo obvezni pratiti da bismo mogli surađivati s kolegama iz EU. Naša se suradnja s njima pokazala vrlo uspjelom.

Spremamo delegaciju za Euro

Pratite li naše klubove i našu reprezentaciju na europskim natjecanjima?
Pratimo ih gotovo uvijek ako postoji zahtjev policije zemlje domaćina. Naša je uloga tada pratiti ponašanje navijača i olakšati im komunikaciju s tamošnjom policijom. Nema svaka država isti zakon i događa se često da je ono što je u nas dopušteno ondje zabranjeno. Ljude treba upozoriti na to da se ne nađu u problemima.
Trenutačno se sprema delegacija za Euro, ovaj put čak i malo brojnija nego inače. Odlazimo ondje za sada na poziv kolega iz austrijske policije, a bude li sreće i Hrvatska se plasira u sljedeći krug natjecanja, ići ćemo i u Švicarsku.

Kada se nekome huliganu zabranjuje dolazak na stadion?
Kad prijeđe granice pristojna navijanja, odnosno napravi prekršaj. Sud mu obično određuje takvu mjeru od 1 do 2 godine i uglavnom se to odnosi na utakmice kluba čiji je on navijač ili utakmice reprezentacije.
 

Prije, za vrijeme i nakon utakmice Odred - motri

Kako se primjenjuju te zabrane?
Dok traje zabrana, prekršitelj je obvezan javljati se policiji. Svaki put kad njegov klub igra, u gostima ili na domaćem terenu, on se mora javiti u policijsku postaju najmanje dva sata prije početka utakmice i obavijestiti policiju gdje će se nalaziti za trajanja i dva sata poslije utakmice. Ako se taj dan zatekne na putu u nekom drugom gradu, javlja se policijskoj postaji u mjestu u kojem se zatekne.

To nije nimalo ugodno za huligane, pa dok se drugi spremaju na utakmicu, oni moraju u policiju?
Pa time sebi dodatno kompliciraju život. Naime, doslovno su dužni pratiti svako natjecanje svoga kluba dok im traje kazna i kad god klub igra, makar i neku revijalnu utakmicu, moraju se javljati. To je doista neka vrsta ograničena kretanja, ali uvijek imaju izbor biti dobri, nitko ih ne tjera da prave nerede na stadionu. Većina navijača voli nogomet više od nasilja i takvi im samo kvare užitak navijanja i gledanja utakmica.

Kameri i oku ništa ne promiče
Pokušavaju li vas prevariti i ipak doći na utakmicu?

Uvijek ima takvih koji usprkos zabrani dođu na stadion i još se usude paliti „bengalke“ , presvlače se, maskiraju, skrivaju lice i sl. Međutim, mi svako veće sportsko natjecanje snimamo sigurnosnim kamerama i oni budu otkriveni. Tada se produljuje zabrana i čeka ih još veća novčana kazna.

Kad u Hrvatskoj gostuju strani klubovi i strani navijači, kakva je vaša uloga?
Tu je najvažnija jer smo mi taj ekvivalent koji komunicira sa strancima i naša je suradnja s njihovom policijom jako važna. Oni nam daju sve bitne podatke o kretanjima svojih navijača i mogućim problemima koje bi mogli izazvati huligani.

Čuvate li strane navijače koliko i stadion?
U pravilu ih čuvamo s manjim intenzitetom, ovisno o suparništvu s našim navijačima. Ako postoji neka loša priča otprije, tada je i oprez pojačan. Najteže nam je kada gostuju zemlje iz regije, tada zapravo ima najviše strasti koje treba stišavati.

Što je nedopustivo i kažnjivo na stadionu i oko stadiona?
Sve ono što se inače smatra remećenjem reda i mira na javnim mjestima.

Paljenje „bengalki“,
izazivanje nereda,
tučnjava,
konzumiranje alkohola i droge,
isticanje fašističkog znakovlja i sl.

» SRETAN DAN GRADA ZAGREBA
»
» Kako razgovarati s depresivnima
» Združenim snagama u boj protiv anoreksije i bulimije
» Bulimija - bikovska glad ne hrani tijelo
» Kako prepoznati svoju seksualnu orijentaciju
» Činjenice o pušenju
» Anoreksija opasno napada!
» Liječenje poremećaja u prehrani
» Marihuana – prijatelj ili neprijatelj
» Što je pravi, dobar seks?
» Alergija na alkohol: Postoji li tako nešto?
» Veza između samopovrijeđivanja i suicidnog ponašanja kod mladih ljudi
» Zajednički objed - obiteljska svetkovina
» Odnos - ponos
» San dug 100 godina - samo u bajci
» I Pipi Duga Čarapa ne zna tko ju je rodio
» Batina izašla iz raja?
» Mama i tata, ja se ne rastajem
» Različito shvaćanje žensko-muškoga prijateljstva
» Seksualne disfunkcije (strah i anksioznost)
» Preživjeti prometnu nesreću
» Umjetnost ukrašavanja tijela uz puno opreza
» Sigurna večer
» Trebaju li tinejdžeri u školu poslijepodne jer je to – zdravije?
Poticaj