Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Zvijezde, Plemić, Arhiv, Povijesni izvori, Zakonik, Prvi svjetski rat, Temperatura, Kršćanski simboli, Provincija, Suverenitet, Mora, Faraon, Kršćanstvo, Računalo, Salinitet, Litosferne ploče, Obitelj, Karolinzi, Kompas, Rimsko graditeljstvo, Meridijani i paralele, Reljef, Civilizacija, Heleni (Grci), Ekvator, Oceani, Klasicizam, Termometar, Sila teža, Knjižnica, Stanica, Ratni zločini, Močvare, Mjerilo, Križarski ratovi, Barbari, Kameno doba, Anaerobni organizmi, Religija, Grčki gradovi,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Lijekovi u kući
 
Gotovo svaka obitelj ima svoju kućnu ljekarnu - mjesto na kojem se čuvaju različiti lijekovi. Najčešće je to ladica ili pretinac u ormaru, a rjeđe poseban ormarić. Kućna je ljekarna od velike pomoći ako se slučajno porežete, opečete ili vas navečer zaboli zub, a zubar radi tek ujutro.
 
LIJEKOVI NE VOLE TOPLINU
Lijekove treba čuvati na visokom mjestu, djeci teško dostupnom ili pod ključem. Kako su osjetljivi na toplinu, moraju stajati što dalje od štednjaka, peći ili radijatora.
Lijekove je najbolje čuvati u posebnom ormariću.
 
ČISTO I UREDNO
U kući treba držati najosnovniji pribor za pružanje prve pomoći: flastere, škarice, paketiće sterilne gaze, zavoje različitih veličina, toplomjer, pincetu i sredstvo za dezinfekciju (alkohol ili 3% vodikov peroksid). Dobro je imati i medicinski ugljen za slučaj trovanja hranom, a od ostalih lijekova samo one nužno potrebne, koje ukućani stalno ili povremeno troše, u prvom redu sredstva protiv boli i za snižavanje temperature. Sve to mora biti čisto, uredno i pregledno složeno.
 
NE ČUVAJTE STARE LIJEKOVE
Kućna ljekarna ne smije biti skladište lijekova. Nikako se ne smiju čuvati oni kojima je istekao rok trajanja te otvorene bočice s neutrošenim antibioticima i kapljice za oči, nos i uho. Dugotrajnim stajanjem lijekovi postaju štetni.
 
Iako lijepo izgledaju, tablete nisu bomboni
 
TABLETE NISU BOMBONI
Uzimati se smiju samo oni lijekovi koje je propisao liječnik, a prema njegovom uputama. Sirup kojiput lijepo miriše i ugodna je okusa, ali ne smijete ga popiti previše. Ne pijte ga iz bočice ili jušne žlice! Uz bočicu sirupa obično dobijete i žličicu. To je količina koju odjednom smijete popiti. Neke su tablete obojene jarkim bojama i lijepo izgledaju. Ali one nisu bomboni, pa ih nemojte jesti. Djeci do 12 godina najbolje je za snižavanje povišene temperature dati Panadon, Lekadol ili Lupocet.
UPOZORENJE
Djeci se ne smiju davati lijekovi za odrasle, čak ni svima poznati Andol ili Aspirin.  
Pribor za prvu pomoć i lijekovi moraju biti uredno složeni  
 
Doktorica Tatjana Kunštek-Kučanda
Vedrana Kurjan Manestar
"Vježbajmo zajedno"
Jadranka Žderić
"Zemlja na dlanu"
Jadranka Žderić
"Od kuće do škole"
Sretna knjiga - Internet trgovina