Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Konzul, Reljef, Heleni (Grci), Mitologija, Religija, Piramide, Egejske civilizacije, Barbari, Bura, Klif, Rimska vojska, Katakombe, Kmet, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Diktator, Feudalna davanja, Svemir, Polja u kršu, Ponikve, Salinitet, Holokaust, Povijest, Planeti, Vjetar, Jugo, Koncentracijski logor, Hramovi, Temperatura, Drugi svjetski rat, Delta, Obitelj, Proročište, Rimsko carstvo, Aerobni organizmi, Anaerobni organizmi, Romanika, Padaline, Glagoljaštvo, Riječni (fluvijalni) reljef, Ljudska prava,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Povijest Zapadne Azije
 
Zapadna Azija je subregija Azije koja obuhvaća njezin jugozapadni dio. Termin zapadna Azija obično se koristi u pisanju o arheologiji i kasnoj prapovijesti regije. Visoka civilizacija Jugozapadne Azije se razvila već sredinom 4.tisućljeća pr. Kr.
 
Za razliku od Bliskog istoka koji je nejasno definirana regija i koji općenito uključuje afričku državu Egipat, zapadna Azija je čisto geografski termin koji obuhvaća jugozapadni kraj Azije. Jugozapadna Azija se djelomično podudara s tradicionalnim europskim nazivima Bliski istok i Srednji istok, koji opisuju geografski položaj regije u odnosu na Europu radije nego vlastiti položaj unutar Aziji. U okviru kulturne i političke geografije Srednji istok ponekad obuhvaća sjevernoafričke zemlje poput Egipta. Iz sličnih se razloga regiji pripajaju Afganistan, srednja Azija i/ili Pakistan. Ujedinjeni narodi u svojoj definiciji zapadnoazijske subregije također uključuju Armeniju, Azerbajdžan i Gruziju, iako se nalaze na Kavkazu koji razdvaja Aziju i Europu.
 
Navedene tri zemlje također imaju sociopolitičke veze s Europom. Nasuprot tome Ujedinjeni narodi pridružuju Iran južnoj Aziji, a Egipat sjevernoj Africi. Azijski dio Arapskog svijeta (uključujući Arabiju) naziva se na arapskom Mašrek. Na tom području prevladavaju pustinjska i stepska klima. Te su klime nepovoljne za život te su takva područja stoga slabo naseljena. Što se tiče stanovništva, tu se uglavnom radi o indijskom tipu bijele rase.
Sretna knjiga - Internet trgovina