Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Delta, Planeti, Jame, Personalna unija, Socijalizam, Komunizam, Sige, Ekvator, Ledenjački reljef, Ljudska prava, Knjižnica, Sumračnica, Crta (lenta) vremena, Salinitet, Oceani, Senior, vazal, Islam, Aerobni organizmi, Ponikve, Sparta, Povijesni izvori, Feudalna davanja, Pučki tribuni, Stanica, Rimski gradovi, Drugi svjetski rat, Religija, Zvijezde, Mitologija, Plebejci, Egejske civilizacije, Obitelj, Računalo, Mjerilo, Karolinzi, Senat, Bura, Genocid, Anaerobni organizmi, Termometar,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Podrijetlo Grka
 
Vjeruje se da su Grci krećući se prema jugu doselili na grčki poluotok u nekoliko valova početkom kraja trećeg tisućljeća pr. Kr., a zadnja je bila navala Dorana. Razdoblje od 1600. do oko 1100. je doba mikenske Grčke, a poznato je po vladavini kralja Agamemnona i ratovima protiv Troje kao što je prikazano u Homerovim epovima. Razdoblje od 1100. godine do 8. stoljeća pr. Kr. naziva se "mračnim dobom" jer iz tog razdoblja nema nikakvih zapisa, a arheološki dokazi su oskudni. Povijest stare Grčke se završava vladavinom Aleksandra Velikog koji je umro 323. pr. Kr. Slijedeći događaji čine doba helenističke Grčke.
 
  
 
U pregledavanju izvora iz povijesti stare Grčke potrebna je velika opreznost. Grčki povjesničari i politički pisci čija su djela preživjela, a među kojima su posebice ugledni Herodot, Tukidid, Ksenofont, Demosten, Platon i Aristotel, bili su uglavnom Atenjani ili njeni simpatizeri, a svi su bili politički konzervativci. Stoga znamo daleko više o povijesti i politici Atene od ikojeg drugog grada i njegove povijesti. Štoviše, ovi su se pisci usredotočili gotovo samo na cjelokupnu političku, vojnu i diplomatsku povijest, a zanemarili su ekonomsku i socijalnu povijest. Sva se povijest stare Grčke mora boriti s tim pristranostima u svojim izvorima.
 
Sretna knjiga - Internet trgovina