Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Građa zemlje, Muzej, Suverenitet, Heleni (Grci), Provincija, Faraon, Grčki gradovi, Ledenjački reljef, Bizant, Plašt, Krunidba, Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Križarski ratovi, Polovi, Ekvator, Glagoljaštvo, Kršćanski simboli, Kameno doba, Rimska republika, Komunizam, Sumračnica, Klif, Republikanizam, Vrijeme, Imperijalizam, Knez, Sige, Islam, Rimsko carstvo, Obalni reljef, Proročište, Egejske civilizacije, Olimpijske igre, Geološka doba, Civilizacija, Demos, Republika, Kmet, Unitarijanizam, Škrapa,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Neka konj poleti sa slikarskoga platna
Konj, ta prekrasna i zadivljujuća životinja s pravom bi mogla nositi naslov čovjekova najboljeg prijatelja. Svaka ljudska zajednica koja je upoznala konja ostala je zapanjena božanstvenošću te životinje osjećajući pred njom strahopoštovanje i poniznost.
 
 
Konj − motiv za slikanje od davnina

Čak i onda kad su ljudi uspjeli ukrotiti tu veličanstvenu životinju, zadržali su ove osjećaje dodajući im još i osjećaje privrženosti i prijateljstva. Stoga nije čudno što konj od najranijih dana zauzima jedno od najvažnijih mjesta u ljudskoj religiji i umjetnosti.

Simbolika konja vrlo je složena i u određenim točkama ne baš jasno definirana. Za drevne Indoeuropljane pastuh je simbolizirao moć ratnika, kralja i snažna muškarca. Dodavanjem krila konju simbolika postaje još složenija. Najpoznatiji je krilati konj u religiji i umjetnosti Pegaz, čudesni božanski konj grčke mitologije.

Prikaz krilatoga konja najvjerojatnije je iz Asirije, kroz prednjoazijske kulture, u brojnim orijentaliziranim varijantama posredstvom Feničana došao do Grčke. Suprotno tome Milchöfer smatra da je konj s krilima izvorna i najstarija tvorevina grčke tehnike, odnosno da je krilati konj, kojeg ne poznaju ni mikenska ni egipatska umjetnost, indoeuropskog podrijetla.

Međutim, bilo bi pogrešno tvrditi da je domovina Pegaza na istoku. Domovina Pegaza najvjerojatnije je na sjeveru Peloponeza, točnije, u Korintu. Spomenici koji predstavljaju Pegaza govore u prilog toj tvrdnji.

Pegaz u grčkome mitu

Najstarija Heziodova verzija Pegazova rođenja (Postanak bogova) govori da je nastao vezom Posejdona i Meduze na livadi među proljetnim cvijećem. U tom su mitu i Posejdon i Meduza u konjskom obliku, a ona ga je rodila prirodno. Nasuprot Heziodu, Publije Ovidije Nazon u svojim “Metamorfozama” pjeva da je Posjedon u ptičjem obliku obljubio Meduzu u hramu božice Atene. Ipak, najslavniji i najpoznatiji je mit o Pegazovu rođenju iz Meduzina tijela. Prema tom mitu, serifski kralj Polidekt želeći se oženiti Perzejevom majkom Danajom i osloboditi se Perzeja pošalje ovoga da mu donese glavu Gorgone Meduze. Nakon potrage Perzej nađe Meduzu kako spava sa sestrama i gledajući njezin odraz u štitu koji mu je dala Atena odrubi joj glavu zakrivljenim mačem, zvanim harpe, darom Hermovim. U tom trenutku iz Meduzina tijela iskočiše krilati konj Pegaz i Hrizaor, div sa zlatnim mačem. Druga je inačica tog mita da Pegaz nije iskočio iz Meduzina tijela već se rodio iz njezine krvi.
Vladimir Nazor
"Halugica"
Vesna Parun
"Miki Trasi i primadona"
Vesna Parun
"Hoću ljutić, neću mak"
Sretna knjiga - Internet trgovina
Art Insight
Art Insight vam pruža dublji uvid u sebe kroz susret s umjetnikom u vama.