Početna stranica Pošalji email Verzija za ispis
Svom ljubimcu treba pružiti - ljubav
ODABIR KUĆNOG LJUBIMCA

Znanost je već odavno potvrdila da kućni ljubimci blagotvorno djeluju na svoje ukućane. Stoga ne čudi da sve više građana šeće psa ili u svom domu ima neku simpatičnu mijaukalicu.

Ako ste još uvijek među onima koji žive bez ljubimaca, a vi ili netko od ukućana sve češće i intenzivnije molja da bi bilo dobro  imati kućnog ljubimca, dobro razmislite prije nego odlučite s kim ćete podijeliti životni prostor. 

Ribice ili kornjače?

 
Ako nemate volje i vremena šetati najmanje dva puta dnevno, ako ne podnosite mačje dlake ili vas recimo izluđuje perje, radije se odlučite za manje zahtjevne vrste, primjerice za ribice ili kornjače.
 
Hrčak ili zamorčić?

 
No ako imate malu djecu, dobar izbor može biti hrčak ili zamorčić, ali u tom slučaju morate pripaziti na to da dijete nenamjerno ne bi ozlijedilo malog čupavca. Također, djecu morate naučiti tome da svaki ljubimac zahtijeva brigu i vrijeme.
 
Mace ili psi?

 
Mačke su dobar izbor za sve one koji ih vole, nisu alergični na mačju dlaku, a ne žele ujutro rano i uvečer kasno po bilo kakvom vremenu – i suncu i kiši – imati obvezu šetnje. Danas se u Hrvatskoj, osim običnih kućnih mačaka, koje mogu biti izvanredno društvo djeci i starijim osobama, mogu nabaviti različiti primjerci egzotičnijih vrsta, perzijanerke, orijentalke, sijamke, britanke, ruske modre mačke, svete birme, kartuzijske, itd.
 
Svaka od njih zanimljiva je i lijepa na svoj način, a osim o izgledu trebalo bi se voditi i računa o njihovu karakteru. Općepoznato je primjerice da su orijentalke i sijamke glasnije i živahnije od ostalih, dok su recimo perzijanerke tihe, ali mogu biti tvrdoglave. Najviše pouzdanih informacija možete dobiti iz dobrih priručnika i svakako od uzgajivača.
 
Prije nego što se odlučite platiti mačića, svakako posjetite obitelj i dom u kojoj je rastao kako biste mu vidjeli roditelje, ali i uvjete u kojima se odgajao. Poznato je da su mačići koje je vlasnik držao po rukama i mazio ih od prvih dana života, igrao se s njima i dohranjivao ih znatno umiljatiji od ostalih.
 
Također, mačići koji od prvog dana žive u stanu s vlasnikom i njegovom obitelji, koji su navikli na dnevni ritam i šumove obitelji, puno se lakše i bolje prilagođavaju na svoju novu obitelj od onih koji su sa svojim majkama živjeli u posebnim nastambama. Naime, pojedini uzgajivači koji imaju i po nekoliko mačaka i mužjake za parenje i kojim su mačići više biznis nego ljubav, mačje obitelji znaju smještati u posebne prostorije u dvorištima svojih kuća.
 
Ista pravila vrijede i prilikom odabira psa, osim što pritom još morate voditi računa o veličini. Ako s obitelji živite u malom stanu, za vas sigurno nisu velike pasmine. Ako vam stambeni prostor nije ograničavajući faktor, onda morate razmislite ne samo o izgledu, nego i o karakternim osobinama svog budućeg ljubimca.
 
Odličan izbor za obitelji s malom djecom su zlatni retriveri. Oni su jako miroljubivi i podnose dobro sve dječje nepodopštine. Pojedine male vrste dosta su energične i traže dosta prostora za svoje igre ali i dugačke šetnje.
 
Pojedine vrste, primjerice shih-tzu, maltezeri, jorkširski terijeri, pekinezeri i slične dugodlake vrste zahtijevaju svakodnevno češljanje, a i povremene odlaske frizeru što je posebno važno za pudle. Stoga, prije nego što donesete konačnu odluku, dobro razmislite i izračunajte koliko vremena, prostora i novca možete odvojiti za svog novog potencijalnog sustanara.
» Kućni ljubimci ne prenose COVID-19
» Psi i hladnoća
» Zašto treba pse šišati? Zar nema svaki pas svoju dužinu kose...ups! – dlake?
» Što svaki vlasnik pasa mora znati?
» Bi li te kućni ljubimac poželio za vlasnika?
» Ovo je moj dragi ljubimac
» Pismo vlasnika svom ljubimcu
» Bio jednom jedan mačak
» Kako ću naučiti psa da ne skače na ljude?
» Tigrica, vesela papigica
» Tajne dobrog akvarija
» Novi pokrov
» Još jedan kućni ljubimac
» Svatko ondje gdje pripada
» Igra psa, mačke i zamorca
» Kućni ljubimci – izvrsni terapeuti
» Točkica i Zlatokosa
» Moj mačak Miki
» Razgovor s ljubimcem: Moj Pipo!
» Buhe kod mačaka
» Kako je čovjek pripitomio kućne ljubimce
» Sibirski husky
» Australska zeba
» Vjerovali ili ne, jazavčar je bio lovac
» Ako želiš dresirati psa, moraš znati kako psi uče
» Životinjama se ne prijeti, Životinje se ne zlostavlja…
» Predosjećaju li mačke potres?
» Pas - da, ali koji!
» Mali žvakači moraju imati što će žvakati
» Preplašeno štene u novoj sredini
» Sanjanjaju li mačke i psi?
» Testirajte izgled svoga psa
» Zlatni savjet za hranjenje ribica